Byggen runtom i världen ger upphov till stora utsläpp av koldioxid. Men med trä som primärt byggmaterial kan byggnader göra ett mer positivt avtryck på klotet. Och när träet är FSC-certifierat får byggherrar och rådgivare dokumentation på att det kommer från ansvarsfulla skogsbruk.
FSC är ett internationellt, icke-vinstdrivande märknings- och certifieringssystem för trä och papper. Systemet har bred uppbackning från gröna organisationer som Världsnaturfonden WWF, bland annat eftersom FSC både väger in sociala, miljömässiga och ekonomiska intressen.
– Våra standarder på det globala planet bygger på överordnade principer och kriterier som är enhetliga, och det gör systemet genomskådligt och jämförbart mellan olika länder. Totalt omfattar FSC drygt 200 indikatorer som tolkas nationellt så att systemet ger största möjliga värde i det enskilda landet, förklarar Loa Dalgaard Worm.
Hon är direktör för strategi och utveckling på FSC i Danmark, där Troldtekt är FSC-certifierat.
Certifierade skogar vinner mark
FSC-certifierade produkter väger tungt i certifieringen av hållbara byggnader i de utbredda systemen DGNB, LEED och BREEAM. Därför är det naturligt att FSC-certifierade skogar vinner mark i takt med den hållbara vågen inom byggbranschen.
Här är några fakta från FSC International:
- I hela världen finns det cirka 195 miljoner hektar FSC-certifierad skog, fördelat på 84 länder. Arealen är 30 procent större än för sju år sedan.
- Av världens FSC-skogar ligger 50 procent i Europa och Ryssland, medan 34 procent ligger i Nordamerika.
- Sverige är det nordeuropeiska land som har mest FSC-certifierad skog – 13,4 miljoner hektar.
Loa Dalgaard Worm menar att byggherrar, arkitekter och rådgivare kan bidra till att användningen av trä från ansvarfullt skogsbruk ökar ännu mer. Hon uppmanar till att välja träprodukter utifrån funktion så att det – även på global skala – finns nog med certifierat trä:
– Generellt ser vi en mycket begränsad kunskap om olika träslags egenskaper och funktion, och därmed är efterfrågan och trycket höga på några få träslag. Varför inte hitta liknande egenskaper hos klotets övriga 60 000 träslag?
– Trä har rent generellt många fantastiska egenskaper som även överensstämmer med en rad av FN:s mål för hållbar utveckling. Bara genom att bygga den bärande konstruktionen i trä i stället för tegel sparar du lätt 20 procent av koldioxidutgifterna och ofta mycket mer – förutsatt att träet då kommer från hållbart skogsbruk, säger Loa Dalgaard Worm.