Tema: Multikulturhus

Troldtekt, multikulturhuse

De senaste åren har en rad nya multikulturhus sett dagens ljus. Både i storstäder och i mindre orter utgör husen informella mötesplatser som samlar invånarna till sportaktiviteter, gemensamma middagar, salsa och mycket mer.

Här ger både en dansk forskare och en kulturhusföreståndare sin syn på de nya multikulturhusen.

Läs en intervju med arkitekten Erik Brandt Dam, som berättar om arbetet med att omvandla en nedlagd skola till ett sport- och kulturcenter, som utsetts till Danmarks bästa renovering 2017.

Du får också en rad spännande kommentarer från Robert Schmitz, partner och chefsarkitekt hos White Architects. Han ingår i det team som har designat prisbelönta Skellefteå Cultural Center.

Välkommen till framtidens församlingshus

Nya multikulturhus dyker upp på många olika platser, och enligt två ledande experter kan vi bara vänta oss ännu fler. Det ställer stora krav på arkitekter och byggnadskonstruktörer. 

Multikulturhusen kan vara svåra att utforma eftersom de ofta ska rymma allt från undervisning och sport till kulturella arrangemang och sociala aktiviteter.

Troldtekt, multikulturhuse

Sida vid sida: Blanda kultur och gemenskap

När man utformar ett kulturcenter är det viktigt att skapa ett inbjudande offentligt rum mellan de olika kulturfunktionerna, säger Robert Schmitz, partner och ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

Han är en del av teamet som har skapat det prisbelönta Skellefteå Kulturhus med hållbar design och konstruktion i fokus och där alla former av kultur finns sida vid sida.

Troldtekt, Skellefteaa cultural centre

Köpenhamnskyrka har blivit ett vardagsrum fullt av liv

På Vesterbro i Köpenhamn ligger det prisbelönta Folkehuset Absalon. Varje dag sjuder det av liv här när människor i alla åldrar samlas för att äta, yoga, dansa och delta i andra kulturaktiviteter.  

Troldtekt, Absalon Kirke

Skolan lever vidare som ortens eget hus

När skolan i den danska byn Nr. Vium stängde köpte invånarna byggnaderna utan att ha en plan. Med Erik Brandt Dam Arkitekter som engagerad rådgivare skapade de ett prisbelönt multikulturhus som nu är hela ortens samlingspunkt.

Troldtekt, multikulturhuse

Notodden

Multikulturhus

Kulturcentret i staden Notodden är ett landmärke med utsikt över sjön och staden. Designen är enkel men dramatisk med tre stora torn.

Se bilder och läs mer

Kulturhamn Gilleleje

Troldtekt, Kulturhavn Gilleleje

Invånarna i danska Gilleleje har fått ett nytt kulturhus, som har utformats i nära dialog mellan invånarna och Skovhus Architects. Troldtekttak säkerställer bra akustik i huset.

Se bilder och läs mer

Prøysenhuset

Multikulturhus

Det norska Prøysenhuset är designat av Snøhetta Architects som ett kulturcentrum till minne om författaren och musikern Alf Prøysen.

Se bilder och läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ich få aktuell inspiration om akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande levereras direkt til din inkorg.

Nyhetsbrevet utkommer ungefär fyra gånger per år och varje utgåva erbjuder en relevant tema, som beskrivs med artiklar, bilder och videoklipp.

Troldtekt nyhetsbrev

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter