TEMA: Multikulturhus

Troldtekt, Kulturhavn Gilleleje

De senaste åren har en rad nya multikulturhus sett dagens ljus. Både i storstäder och på mindre orter utgör husen informella mötesplatser som samlar invånarna till sportaktiviteter, gemensamma middagar, salsa – och mycket mer.

Här på temasidan kan du ta del av forskarens och arkitektens tankar om ”framtidens samlingshus”. Vi ger också exempel på lyckade multikulturhus för aktivitet och gemenskap, både i storstäder och på landet. Bland annat det ombyggda Nr. Vium Sports- og Kulturcenter i Danmark.

Upplev också hur Troldtekt bidrar till att skapa rätt atmosfär i husen, där det ofta är högt i tak – både bokstavligt och bildligt talat.

Välkommen till framtidens församlingshus

Nya multikulturhus dyker upp på många olika platser, och enligt två ledande experter kan vi bara vänta oss ännu fler. Det ställer stora krav på arkitekter och byggnadskonstruktörer. 

Multikulturhusen kan vara svåra att utforma eftersom de ofta ska rymma allt från undervisning och sport till kulturella arrangemang och sociala aktiviteter.

Troldtekt, multikulturhuse

Sida vid sida: Blanda kultur och gemenskap

När man utformar ett kulturcenter är det viktigt att skapa ett inbjudande offentligt rum mellan de olika kulturfunktionerna, säger Robert Schmitz, partner och ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

Han är en del av teamet som har skapat det prisbelönta Skellefteå Kulturhus med hållbar design och konstruktion i fokus och där alla former av kultur finns sida vid sida.

Troldtekt, Skellefteaa cultural centre

Köpenhamnskyrka har blivit ett vardagsrum fullt av liv

På Vesterbro i Köpenhamn ligger det prisbelönta Folkehuset Absalon.

Varje dag sjuder det av liv här när människor i alla åldrar samlas för att äta, yoga, dansa och delta i andra kulturaktiviteter.  

Troldtekt Absalon kirke

Skolan lever vidare som ortens eget hus

När skolan i den danska byn Nr. Vium stängde köpte invånarna byggnaderna utan att ha en plan.

Med Erik Brandt Dam Arkitekter som engagerad rådgivare skapade de ett prisbelönt multikulturhus som nu är hela ortens samlingspunkt.

Troldtekt Noerre Vium School

Notodden

Multikulturhus

Kulturcentret i staden Notodden är ett landmärke med utsikt över sjön och staden. Designen är enkel men dramatisk med tre stora torn.

Se bilder och läs mer

Kulturhamn Gilleleje

Troldtekt, Kulturhavn Gilleleje

Invånarna i danska Gilleleje har fått ett nytt kulturhus, som har utformats i nära dialog mellan invånarna och Skovhus Architects. Troldtekttak säkerställer bra akustik i huset.

Se bilder och läs mer

Prøysenhuset

Multikulturhus

Det norska Prøysenhuset är designat av Snøhetta Architects som ett kulturcentrum till minne om författaren och musikern Alf Prøysen.

Se bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter