Köpenhamn kyrka har blivit ett vardagsrum fullt av liv

15:e jun. 2018

På Vesterbro i Köpenhamn ligger det prisbelönta Folkehuset Absalon. Varje dag sjuder det av liv här när människor i alla åldrar samlas för att äta, yoga, dansa och delta i andra kulturaktiviteter.

ArcgencY Arkitekter, arkitekt MAA Allan Lyth, konstnären Tal R och belysningsdesignern Marianne Tuxen har alla hjälpt ägaren Lennart Lajboschitz att förvandla den gamla kyrkan till ett hemtrevligt rum.

Troldtekt Absalon kirke

På Sønder Boulevard i den danska huvudstaden smälter det som förut var Absalons kyrka in i raden av fasader med sitt röda tegel och enkla torn. Men utanför den klassiska välvda entrén är det fullt av barnvagnar och cyklar. Och därinne sjuder det av liv i det rum, som sedan 2015 har varit basen för Folkehuset Absalon.

Projektet har sedan invigningen varit en succé. Här kan man yoga och dansa, prova babyrytmik och spela backgammon och – inte minst – äta tillsammans vid långborden varje kväll. Ställ dig i kö, betala ett anspråkslöst belopp och få en bit mat. Maten serveras på fat som skickas längs långbordet. Precis som hemma vid matbordet.

Med gemenskap i fokus

Historien om Folkehuset Absalon börjar 2013, när den dåvarande kyrko- och kulturministern Marianne Jelved beslutade att stänga sex av Köpenhamns kyrkor. Det väckte uppmärksamhet när Lennart Lajboschitz 2014 lade 10 miljoner kronor på bordet för att få överta nycklarna till Absalons kyrka.

Mannen som framför allt är känd som grundaren av butikskedjan Tiger hade en vision. Han ville förvandla den gamla kyrkan till ett kulturhus, som hyllar gemenskapen. Till sin hjälp hade han ArcgencY Arkitekter, arkitekt MAA Allan Lyth, konstnären Tal R och belysningsdesignern Marianne Tuxen.

– Vi har skapat något som människor uppskattar. De säger att det är annorlunda. Det är fint att vara här, det känns hemtrevligt och är mycket socialt. Barn kan vara på golvet och leka. Folk är otroligt positiva och kommer fram och säger att de är glada över det här stället, sade Lennart Lajboschitz i en intervju i Dagbladet Børsen kort efter invigningen av Absalon.

Ett vardagsrum i stor skala

När man kommer in i Absalon märker man att det tidigare har varit ett kyrkorum med högt i tak. Men nu påminner det om ett vardagsrum i stor skala, där hela familjen har samlats. Med enkla medel har platsen gjorts om till ett mycket flexibelt församlingshem med olika aktiviteter från morgon till kväll. Alla är välkomna och alla är representerade.

Det är en plats som känns välkomnande med sin hemtrevliga atmosfär, fina möbler, långa gardiner och höga bokhyllor, som bryter av mot rummets kyrkliga intryck. Den rumsliga axeln bryts av med en gångbro på fem meters höjd längs den ena väggen. Det ger fler utrymmen för umgänge och från övervåningen kan man följa aktiviteterna i salen.

Konstnären Tal R har färgsatt Absalon invändigt, så att innemiljön och utemiljön står i kontrast till varandra. Färgerna är kraftfulla och dominerar huset så att de matchar den sociala samvaron och den brokiga paletten av aktiviteter.

Akustiken har förbättrats markant

En av uppgifterna under förvandlingen från kyrka till kulturhus var att hantera akustiken. Kyrkans akustik med en efterklangstid på över 11 sekunder passade bättre till högtidlig psalmsång än till 250 matgästers informella samtal vid långbord.

Lösningen blev att klä taket och undersidan av gångbron med ett svartmålat Troldtekt akustiktak. Akustiken bidrar till att skapa den behagliga atmosfären som har gjort Absalon extremt populärt bland de boende på Vesterbro.

I början av 2017 mottog Lennart Lajboschitz ett hedersdiplom från Det Danske Gastronomiske Akademi för konceptet med gemensamma middagar. Och samtidigt valde Arkitektforeningen København att hylla teamet bakom Folkehuset Absalon med priset Lille Arne – en av de två Arne-priserna, som fått sina namn efter en av Danmarks mest berömda designer genom tiderna, Arne Jacobsen.

– Absalon tillför något nytt till staden samtidigt som det visar hur kyrkornas vackra ramar kan skapa en ny plats för möten mellan generationer i en tid då allt fler går ur kyrkan, löd det bland annat i nomineringstexten.       

FAKTA: Kulturhuset Absalon

  • Projekt: Ombyggnad av den tidigare Absalons kyrka till folkets hus på Vesterbro i Köpenhamn
  • Invigning: Augusti 2015
  • Arkitekter: ArcgencY Arkitekter, arkitekt MAA Allan Lyth, konstnären Tal R och belysningsdesignern Marianne Tuxen
  • Byggherre: Lennart Lajboschitz

Troldtektprodukter:

  • Takbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
  • Färg: Svart 207
  • Struktur: Fin struktur (1,5 mm träull)
  • Kantprofil: Rak kant, K0, monterad med Troldtektskruvar.

TEMA: Multikulturhus

De senaste åren har en rad nya multikulturhus sett dagens ljus. Både i storstäder och i mindre orter utgör husen informella mötesplatser som samlar invånarna till sportaktiviteter, gemensamma middagar, salsa och mycket mer.

Här på temasidan ger både forskare och arkitekter sin syn på de nya multikulturhusen.

Troldtekt, Kulturhavn Gilleleje