Skolan lever vidare som ortens eget hus

15:e jun. 2018

När skolan i den danska byn Nr. Vium stängde köpte invånarna byggnaderna utan att ha en plan. Med Erik Brandt Dam Arkitekter som engagerad rådgivare skapade de ett prisbelönt multikulturhus som nu är hela ortens samlingspunkt.

För arkitekten handlade processen om att lyssna till lokalsamhället och låta skolans egenskaper leva vidare i det nya huset. En del av lösningen blev nedrivna väggar, glaspartier, starka färger och gamla dörrar och kakel som fick vara kvar.

Troldtekt Noerre Vium School

Nr. Vium Sports- og Kulturcenter är historien om en modern samlingspunkt byggd på engagemang. Om en församling där invånarna tog saken i egna händer när skolan slogs ihop med grannbyns skola. Om arkitektur, som har fått ny form och funktion även om mycket av det gamla har bevarats.

Landsbyen i Skolen, som projektet också heter, fick 2017 ta emot priset som Danmarks bästa renovering. Juryn lade bland annat vikt vid att projektet, trots den stora förvandlingen, fortfarande har kvar sin historiska betydelse för invånarna i området. 

Allting började när invånarna i Nr. Vium köpte den nedlagda skolan utan att veta vad man skulle göra med den. Samtidigt hade Lokale- og Anlægsfonden i Danmark en arkitekttävling, där de letade idéer till hur man kan ge nytt liv åt landets nedlagda folkskolor. Det var så Erik Brandt Dam Arkitekter och invånarna i Nr. Vium hittade varandra.

– Det tog tre månader för oss att utveckla projektet tillsammans med en grupp på fyra invånare. Det nya huset skulle vara en bra affär, där driften gick runt från dag ett. Vi fick därför övertyga kommunen om att den lokala daginstitutionen skulle flytta in i det nya huset så att det fanns en fast hyresgäst från början och att det var liv och rörelse i byggnaden redan från tidig morgon, berättar arkitekten och ägaren Erik Brandt Dam.

Invånarnas eget projekt

Arkitektteamet var under hela processen medvetna om att man skulle ha en ödmjuk och inkännande inställning till uppdraget istället för att komma med en färdigritat projekt.

– Skolan har i många år varit samlingspunkten i församlingen och det var viktigt för oss att arbeta med de befintliga och känslomässiga värdena i byggnaden. Invånargruppen ska känna att huset är deras och inte arkitektens vision. Det gör att värdet i det nya huset får bättre fäste i samhället, säger Erik Brandt Dam.

Förvandlingen till multikulturhus krävde flera arkitektoniska grepp. Bland annat revs den isolerade lärarbyggnaden och ett angränsande församlingshus.

– För det första var det för många kvadratmeter, och för det andra ville vi skapa ett större sammanhang genom att ta bort byggnader som vände ryggen mot huvudbyggnaden, säger Erik Brandt Dam och fortsätter:

– Principen är nu att alla är vända mot varandra och ingår i en helhet. Förskolebarnen kan se genom glasväggarna till ett möte som Arla har. Det handlar om transparens och närhet.

Omvandling utan revolution

I det nya huset har man lyckats skapa en extra multisal genom att ta bort en våning och några klassrum. Gamla dörrar har bevarats och på flera ställen har man kompletterat med ett skydd så att de nu fungerar som en fransk balkong ned mot salarna.  Man har även bevarat skyltar, kakel och tvättställ från den gamla skolan.

– Vi ville visa att en konstruktion, som gammal centralskola, kan omvandlas utan alltför stora ombyggnader. Exempelvis var det överraskande att se att det i den gamla skolan fanns en helt ny sal som vi kunde få fram genom att riva väggar och en våning, säger Erik Brandt Dam.

Han och invånarna valde att ta med Malene Bach i projektet för att få en oberoende åsikt om färgpaletten.

– Från början var skolan målad i många färger. De hängde inte ihop så bra men vi kunde ändå konstatera att färgerna i sig var något bra. Malene Bach har arbetat med en palett med starka 60-talsfärger på alla material i det nya huset och därigenom skapat en tydlig identitet, berättar Erik Brandt Dam.

Tak med autenticitet och nerv

Färgplaneringen har även omfattat linoleumgolven som samspelar med Troldtekttaken. Exempelvis har man valt svart tak som kontrast till de röda golven medan taken på andra ställen är i naturträ, vilket bidrar till en lugn yta. Troldtekt är ett medvetet val eftersom det kan integreras på ett bra sätt med resten av projektet, säger Erik Brandt Dam:

– När ett hus ska användas till sport, fest, möte och till en dagsinstitution finns det några akustiska utmaningar och de ville vi hantera utan att dränka huset helt i absorberande material. Troldtekt har ett ärligt uttryck som passar riktigt bra i sammanhanget. Du kan se vad det är och det har autenticitet och nerv. 

Noerre_Vium

FOTO:
Arkitekt Erik Brandt Dam.

Fakta: Nr. Vium Sports- og Kulturcenter

TROLDTEKTPRODUKTER:

  • Takbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
  • Färg: Naturträ och svart 207
  • Struktur: Ultrafin (1,0 mm träull)
  • Kantprofil: Rak kant, K0, monterad med Troldtektskruvar

Läs om projektet och se fler bilder från Nørre Vium Skole >

TEMA: Multikulturhus

De senaste åren har en rad nya multikulturhus sett dagens ljus. Både i storstäder och i mindre orter utgör husen informella mötesplatser som samlar invånarna till sportaktiviteter, gemensamma middagar, salsa och mycket mer.

Här på temasidan ger både forskare och arkitekter sin syn på de nya multikulturhusen.

Troldtekt, Kulturhavn Gilleleje