Prisbelönt designserie ger arkitektonisk frihet

10:e nov. 2020

Troldtekts designlösningar har tillkommit utifrån ett önskemål och en regel.

Önskemålet är att ge arkitekter och bostadsägare största möjliga flexibilitet när de designar tak- och väggytor för god akustik.

Regeln är att lösningarna måste vara industriellt framställda, så att de kan säljas till konkurrenskraftiga priser.

Prisbelönt designserie ger arkitektonisk frihet
Prisbelönt designserie ger arkitektonisk frihet

För några år sedan tog sig Troldtekts in house-arkitekt Michael Christensen an ett uppdrag utöver det vanliga. ”Kom med tio förslag på nya designlösningar, så väljer vi de tre bästa”, löd uppdraget. Våren 2019 hade så gott som alla de ursprungliga förslagen blivit verklighet i den nya designserien. Samtliga lösningar i serien kombinerar Troldtekt-plattornas akustiska egenskaper med personliga uttryck.

– Under processen föddes en vilja att lansera en bredare palett av lösningar som ger största möjliga frihet i arkitekturen. Syftet med designserien är att tilltala arkitekter som vill ha utrymme att skapa något extra i inredningen, men som samtidigt måste hålla sig inom en rimlig budget, säger Troldtekts inhouse-arkitekt Michael Christensen, som står bakom de nya lösningarna.

– En klassisk metod inom arkitekturen är att använda standardprodukter för att designa något unikt eller extra karaktäristiskt. Det är den utmaningen som vår nya designserie försöker lösa, fortsätter han.

Sedan lanseringen har Troldtekts designserie vunnit två prestigefyllda tyska priser: ICONIC Award 2019 och German Design Award 2020. I höst är serien också med och gör upp om DETAIL Product Award 2020.

Långa linjer med harmoniskt uttryck

Troldtekt line är en av de mest populära designlösningarna för privatbostäder.

Lösningen har längsgående spår som fortsätter över hela takytan utan synliga skarvar – och ger ett harmoniskt uttryck rent visuellt.

Designlösningen Troldtekt® line är akustikplattor med längsgående spår
Prisbelönt designserie ger arkitektonisk frihet

I samband med en omfattande renovering valde en familj i Farum, norr om Köpenhamn, att installera Troldtekt line som tak i hela huset.

Därmed valde de ett akustiktak som upplevs som en enda stor, sammanhängande yta snarare än hopsatta plattor.

Linjerna i akustikplattorna ger ett exakt och elegant uttryck som passar det modernistiska 1960-talshuset.

>> Läs mer
Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i privatbostäder

Svartmålade Troldtekt line-plattor har också valts till ett nybyggt hus i danska Nordjylland.

– Ett tag funderade vi på att ha innertak med träpanel, men när vi såg Troldtekt line var vi säkra på att det var rätt lösning för oss. Innertaket är det som ramar in vårt hem. Både när det gäller estetik och akustik.

De vertikala linjerna upplevs som lugnande för ögat, eftersom skarvarna är dolda. Det skapar en stor och jämn takyta, och den svarta färgen ger ett exklusivt och elegant intryck, säger Anita Brix, som bor i huset tillsammans med sin man och tre barn.

>> Läs mer

Det handlar om ytan

Michael Christensen berättar att det under utvecklingen av Troldtekts designlösningar har varit en förutsättning att den nya serien ska tillverkas industriellt, så att de kan köpas till konkurrenskraftiga priser. Produkterna har formgivits för att ge tak- och väggytor ett sömlöst uttryck.

– Vi hade den danske designern och programledaren Søren Vester på ett inspirationsbesök, och han hade en bra synpunkt som kom att bli utgångspunkten för mitt arbete med de olika modellerna. ”Det handlar inte om plattan, utan om ytan”, sa han, en formulering som sammanfattar den nya serien mycket bra. Varje lösning är tänkt att framstå som en enhetlig akustikyta i större eller mindre skala, säger Michael Christensen.

– Dessutom har vi medvetet arbetat för att göra varje lösning flexibel, så att plattorna i kombination med varandra kan ge stor variation i designen. Målet har varit att få form och funktion att mötas i ett brett spann av produkter, tillägger han.

>> Se alla designlösningarna här

TEMA: Privatbostäder

Vi tillbringar många timmar i hemmet. Därför är det viktigt att inomhusklimatet bidrar till vårt välbefinnande.

Här på temasidan kan du läsa hur man kan kombinera hållbarhet, ett hälsosamt inomhusklimat och elegant design i hemmet.

Besök ett antal svenska och danska hem där man har tänkt på detaljerna: Nya villor i exklusiva material, en mysig sommarstuga mitt i skogen, en elegant husbåt – och mycket mer.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i privatbostäder