Akustik i restauranger

Med Noma på besök i Australien

Kulinarisk perfektion, danska designmöbler och svarta Troldtekt-akustikplattor var huvudingredienserna i Nomas popup-restaurang utanför Sydney.

I tio veckor fanns restaurangen på plats och serverade särskilt utvecklade rätter med tydlig australisk identitet. Inom 90 sekunder var alla borden bokade, och 27 000 personer som önskade besöka restaurangen fick nöja sig med en plats i kölistan!

Troldtekt - NOMA restaurant Australia

Hur ljud påverkar smaksinnet

Tänk om matrecept, utöver listan med ingredienser, också innehöll en rekommendation på vilken musik som passar bäst att spela medan rätten äts.

Enligt Charles Spence, professor i experimentell psykologi vid universitetet i Oxford, har akustik, buller och bakgrundsmusik en avgörande inverkan på hur vi uppfattar smaken på det vi äter och dricker.

Troldtekt - Restaurant Veto

Dålig akustik kan dra ner betyget

Om oväsen och buller förstör matupplevelsen kan restaurangen få sämre betyg vid en utvärdering, enligt Morten Vilsbæk, ordförande i danska matkritikers förening. 

Populära bistroer och källarrestauranger i synnerhet, bör ägna särskild uppmärksamhet åt akustiken.

Troldtekt- Acoustics in restaurants

Sorte Louis: Läcker mat i lugnt vatten

Efter att ha bott fem år på en gammal tullbåt i Holland, fick Preben Hald och Tina Steen idén att starta ett kafé på vatten. De bestämde sig för att köpa en liten färjebåt och göra om den till restaurang.

Efter en totalrenovering som pågick flera månader har båten nu ett professionellt kök, en bar och obetalbar charm. Nu kan gästerna stiga ombord på Sorte Louis och avnjuta vällagad mat gjord på färska danska råvaror i en välkomnande, avslappnad atmosfär.

Troldtekt - Café Sorte Louis

Middag med utsikt över maktens korridorer

106 meter högt är mittornet i Christiansborgs slott, hemvist för danska Folketinget och en omisskännlig del av Köpenhamns skyline.

Potentialen hos det stora tornrummet, med elva meter i takhöjd, uppdagades vid renoveringen av byggnaden. Utrymmet har nu omvandlats till en restaurang där besökarna har tillgång till en stor utsiktsplattform.

Troldtekt - Christiansborg Castle

Café Kartoen i Geldrop

Troldtekt Cafe Kartoen

När ett välkänt holländskt kafé fick ny ledning, inleddes genast en omfattande renovering. Det innebar uppgradering och ändring av allt från golv och väggar till inredning och service. Svarta Troldtekt-plattor i taket ger god akustik och passar bra in i den mysiga atmosfären.

Se bilder och läs mer

Terrassrestaurang London Zoo

Troldtekt, Restaurant Terrace London Zoo

En av Storbritanniens största lunchrestauranger ligger i anslutning till Londons zoo. Den nyligen renoverade terrassrestaurangen, som har funnits sedan 1920, serverar upp till 10 000 luncher per dag. SHH Architects fick uppdraget att designa lokalen, och använde Troldtekts takplattor för att förbättra restaurangupplevelsen genom att säkerställa god akustik.

Se bilder och läs mer