Dålig akustik kan dra ner betyget

Om oväsen och buller förstör matupplevelsen kan restaurangen få sämre betyg vid en utvärdering, enligt Morten Vilsbæk, ordförande i danska matkritikers förening. 

Populära bistroer och källarrestauranger i synnerhet, bör ägna särskild uppmärksamhet åt akustiken.

Troldtekt- Acoustics in restaurants

Klirrande tallrikar, smällar, oväsen och att kunna höra intima detaljer från bordsgrannarnas samtal är saker som i slutänden kan kosta restaurangen en stjärna när matkritikern betygsätter sin middagsupplevelse i dagstidningens matkolumn. 

Maten, vinet och servicen står visserligen överst på matkritikerns checklista, men akustik och ljudnivåer blir en allt viktigare faktor för den övergripande restaurangupplevelsen, säger Morten Vilsbæk, som är matkritiker för dagstidningen Fyens Stiftstidende och ordförande i danska matkritikers förening.

”Akustik och atmosfär är en del av helhetsupplevelsen när man äter ute. Det handlar om att hitta rätt balans. Om rummet inte är designat för att förhindra att ljud från andra gäster stör samtalet kring ett bord, är det ett problem. Å andra sidan får det inte heller vara så tyst att man kan höra en knappnål falla. Det kan förta hela stämningen vid restaurangbesöket. Både jag och mina kollegor fokuserar i första hand på råvarorna och hur vällagad maten är, men om lokalen har dålig akustik nämner vi det i utvärderingen”, säger Morten Vilsbæk.

Lönsamhet kontra akustik

Morten Vilsbæk och hans kolleger brukar nämna eventuella akustikproblem när restaurangens inredning beskrivs. Men han förutspår att akustik blir en av de stående punkterna på matkritikernas checklistor, vilket redan är fallet i flera amerikanska medier. Och i synnerhet eftersom han tycker att ljudnivåerna har ökat hos många danska matställen.

”I samband med den stora vågen av nya bistroer har även vanliga restauranger blivit livligare platser. Ställen som Noma är, i akustikperspektiv, en trevlig plats att vara på eftersom det finns gott om utrymme mellan borden. Men en bistro måste även kunna generera intäkter. Här ligger fokus på ’mycket för pengarna’, med tre rätter för 350 danska kronor. Därför måste man flytta borden närmare varandra och undvika finesser som manglade bordsdukar. Det skapar en annan typ av miljö med högre ljudnivåer”, säger Morten Vilsbæk.

Men han menar också att en livlig miljö kan vara en del av charmen med att besöka den här typen av restauranger, särskilt för det yngre klientelet. Äldre besökare föredrar till stor del lugn och ro under måltiden.

Bullriga källarrestauranger

I synnerhet källarrestauranger bör vara uppmärksamma på ljudnivåer, enligt Morten Vilsbæk. I källarmiljöer studsar ljudet mot de hårda väggarna och taken, om inte dessa har klätts in i material som är särskilt valda i syfte att dämpa akustiken.

”I många källarrestauranger är borden placerade på stengolv och under takvalv av sten, vilket normalt sett ger dålig akustik.  Om maten och servicen är bra, brukar matkritiker bortse från det, men i många fall kan den här typen av restauranger göra mycket mer för att förbättra akustiken.