TEMA: Restauranger

Restauranger

Visste du att oväsen och musik påverkar hur maten smakar? Och att dålig akustik kan ge sämre betyg i recensioner av maten? Här på temasidan kan du läsa mer om detta.

Dessutom ger vi flera exempel på restauranger som på ett elegant sätt har kombinerat den gastronomiska upplevelsen med bra akustik och snygg design. Vi berättar även om arkitekternas tankar bakom inredningen.

Flera av restaurangerna på temasidan har akustiklösningar från Troldtekts designserie, som har vunnit flera internationella priser – bland annat den tyska utmärkelsen ”Die schönsten Restaurants & Bars 2021”, som fokuserar på att måltidens inramning ska vara stämningsfull.

Guide: Upplev gastronomi med bra akustik i Köpenhamn

Köpenhamn erbjuder mat och vin i toppklass och många av stadens restauranger har gjort bra akustik till en del av upplevelsen. Ett klokt val eftersom forskning visar att ljud har betydelse för smaksinnet.

Få en guide till restauranger och kaféer i Köpenhamn med bra akustik. Smaklig måltid.

Se guiden nu >

Troldtekt Sticks n Sushi

Med Noma på besök i Australien

Kulinarisk perfektion, danska designmöbler och svarta Troldtekt-akustikplattor var huvudingredienserna i Nomas popup-restaurang utanför Sydney.

I tio veckor fanns restaurangen på plats och serverade särskilt utvecklade rätter med tydlig australisk identitet. Inom 90 sekunder var alla borden bokade, och 27 000 personer som önskade besöka restaurangen fick nöja sig med en plats i kölistan!

Troldtekt, NOMA Australia

Hur ljud påverkar smaksinnet

Tänk om matrecept, utöver listan med ingredienser, också innehöll en rekommendation på vilken musik som passar bäst att spela medan rätten äts.

Enligt Charles Spence, professor i experimentell psykologi vid universitetet i Oxford, har akustik, buller och bakgrundsmusik en avgörande inverkan på hur vi uppfattar smaken på det vi äter och dricker.

Troldtekt, Restaurant Veto

Sorte Louis: Läcker mat i lugnt vatten

Efter att ha bott fem år på en gammal tullbåt i Holland, fick Preben Hald och Tina Steen idén att starta ett kafé på vatten. De bestämde sig för att köpa en liten färjebåt och göra om den till restaurang.

Efter en totalrenovering som pågick flera månader har båten nu ett professionellt kök, en bar och obetalbar charm. Nu kan gästerna stiga ombord på Sorte Louis och avnjuta vällagad mat gjord på färska danska råvaror i en välkomnande, avslappnad atmosfär.

Troldtekt - Café Sorte Louis

Middag med utsikt över maktens korridorer

106 meter högt är mittornet i Christiansborgs slott, hemvist för danska Folketinget och en omisskännlig del av Köpenhamns skyline.

Potentialen hos det stora tornrummet, med elva meter i takhöjd, uppdagades vid renoveringen av byggnaden. Utrymmet har nu omvandlats till en restaurang där besökarna har tillgång till en stor utsiktsplattform.

Troldtekt - Christiansborg Castle

Café Kartoen i Geldrop

Troldtekt Cafe Kartoen

När ett välkänt holländskt kafé fick ny ledning, inleddes genast en omfattande renovering. Det innebar uppgradering och ändring av allt från golv och väggar till inredning och service. Svarta Troldtekt-plattor i taket ger god akustik och passar bra in i den mysiga atmosfären.

Se bilder och läs mer

Terrassrestaurang London Zoo

Troldtekt, Restaurant Terrace London Zoo

En av Storbritanniens största lunchrestauranger ligger i anslutning till Londons zoo. Den nyligen renoverade terrassrestaurangen, som har funnits sedan 1920, serverar upp till 10 000 luncher per dag. SHH Architects fick uppdraget att designa lokalen, och använde Troldtekts takplattor för att förbättra restaurangupplevelsen genom att säkerställa god akustik.

Se bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter