TEMA: Restauranger

Restauranger

Visste du att oväsen och musik påverkar hur maten smakar? Och att dålig akustik kan ge sämre betyg i recensioner av maten? Här på temasidan kan du läsa mer om detta.

Dessutom ger vi flera exempel på restauranger som på ett elegant sätt har kombinerat den gastronomiska upplevelsen med bra akustik och snygg design. Vi berättar även om arkitekternas tankar bakom inredningen.

Flera av restaurangerna på temasidan har akustiklösningar från Troldtekts designserie, som har vunnit flera internationella priser – bland annat den tyska utmärkelsen ”Die schönsten Restaurants & Bars 2021”, som fokuserar på att måltidens inramning ska vara stämningsfull.

Den subtila kopplingen mellan ljud och smak

Vilken typ av musik ska du spela om du vill förhöja smaken på den kryddiga soppan eller den läckra krämiga chokladdesserten du serverar? Och hur påverkas vissa smaker av dålig akustik?

Charles Spence, professor i experimentell psykologi vid universitetet i Oxford, förklarar de senaste vetenskapliga rönen om de invecklade kopplingarna mellan våra öron och smaklökar.

>> Läs intervjun och testa din egen ”musiksmak”

Troldtekt, Restaurant Domestic, Aarhus

Akustik är avgörande när arbete och fritid flyter samman

Vad får man om man slår ihop en kontorslokal och ett kafé? Svaret är ”coffice”.

Ett sådant har bland annat den unika kontorsbyggnaden Eminent i Hyllie utanför Malmö. Men det krävs mycket eftertanke för att kombinera arbete och fritid, berättar en av arkitekterna bakom projektet.

>> Läs intervjun

Väggbeklädnad med Troldtekt träullsabsorbenter i kontorsbyggnad

En hållbar restaurang till ett hållbart företag

I Darmstadt ligger huvudkontoret för den ekologiska stormarknadskedjan Alnatura. Kontorsbyggnaden är – precis som resten av verksamheten – något utöver det vanliga, och det gäller naturligtvis även den tillhörande restaurangen.

Här berättar inredningsarkitekten Lena Götze från haascookzemmrich STUDIO2050 om tankarna bakom restaurangens utformning.

>> Läs mer om restaurangen

Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad

Dålig akustik kan ge sämre betyg i matrecensioner

Om oväsen och slammer försämrar matupplevelsen kan det dra ner helhetsbetyget.

Det berättar matskribenten Morten Vilsbæk, som är medlem i Danske Madanmeldere. Särskilt i trånga bistrolokaler och källarrestauranger bör man vara noga med ljudnivån.

>> Läs intervjun med matskribenten

Restauranger

Ölbar med organiskt tema

Designern, programledaren och ägaren av designföretaget All That Matters (ATM) Anders Busk Faarborg har inrett Åben Ølbars lokaler i centrala Århus.

Här går det hembryggda ölet hand i hand med barens design. Och dessutom har akustiken ägnats lite extra uppmärksamhet.

>> Läs om Åben Ølbar

Troldtekt akustikplattor har unika ljudabsorberande egenskaper och säkerställer bra akustik på t.ex. restauranger

Tiden står stilla i unik sushirestaurang

Efter att ha arbetat som kock i Japan återvände Mads Battefeld hem till Danmark med drömmen om att öppna en äkta japansk sushirestaurang.

Med hjälp av arkitekten Anni Baun Danielsen har han förverkligat sin dröm, i form av den exklusiva restaurangen Sushi Anaba i stadsdelen Nordhavn i Köpenhamn. Designen är enkel och ruff i sitt uttryck.

>> Läs intervjun med arkitekten

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak på restauranger

Guide: Upplev gastronomi med bra akustik i danska Aarhus

Aarhus mat- och vinscen har ett brett utbud av upplevelser. Från trendiga caféer och vinbarer längs latinkvarterets kullerstensgator till gourmetrestauranger i den nya hamnstadsdelen Aarhus Ø.

I den här guiden får du en överblick över Aarhus matställen, som utöver gastronomi även har fokuserat på att skapa en behaglig miljö med bra akustik. Smaklig måltid!

>> Se guiden nu

Troldtekt-takplattorna säkerställer god akustik på restaurang KP5 på Aarhus Ø och bidrar samtidigt till dess intima och mysiga atmosfär

Guide: Upplev gastronomi med bra akustik i Köpenhamn

Köpenhamn erbjuder mat och vin i toppklass och många av stadens restauranger har gjort bra akustik till en del av upplevelsen. Ett klokt val eftersom forskning visar att ljud har betydelse för smaksinnet.

Få en guide till restauranger och kaféer i Köpenhamn med bra akustik. Smaklig måltid.

Se guiden nu >

Troldtekt Sticks n Sushi

Med Noma på besök i Australien

Kulinarisk perfektion, danska designmöbler och svarta Troldtekt-akustikplattor var huvudingredienserna i Nomas popup-restaurang utanför Sydney.

I tio veckor fanns restaurangen på plats och serverade särskilt utvecklade rätter med tydlig australisk identitet. Inom 90 sekunder var alla borden bokade, och 27 000 personer som önskade besöka restaurangen fick nöja sig med en plats i kölistan!

Troldtekt, NOMA Australia

Hur ljud påverkar smaksinnet

Tänk om matrecept, utöver listan med ingredienser, också innehöll en rekommendation på vilken musik som passar bäst att spela medan rätten äts.

Enligt Charles Spence, professor i experimentell psykologi vid universitetet i Oxford, har akustik, buller och bakgrundsmusik en avgörande inverkan på hur vi uppfattar smaken på det vi äter och dricker.

Troldtekt, Restaurant Veto

Sorte Louis: Läcker mat i lugnt vatten

Efter att ha bott fem år på en gammal tullbåt i Holland, fick Preben Hald och Tina Steen idén att starta ett kafé på vatten. De bestämde sig för att köpa en liten färjebåt och göra om den till restaurang.

Efter en totalrenovering som pågick flera månader har båten nu ett professionellt kök, en bar och obetalbar charm. Nu kan gästerna stiga ombord på Sorte Louis och avnjuta vällagad mat gjord på färska danska råvaror i en välkomnande, avslappnad atmosfär.

Troldtekt - Café Sorte Louis

Middag med utsikt över maktens korridorer

106 meter högt är mittornet i Christiansborgs slott, hemvist för danska Folketinget och en omisskännlig del av Köpenhamns skyline.

Potentialen hos det stora tornrummet, med elva meter i takhöjd, uppdagades vid renoveringen av byggnaden. Utrymmet har nu omvandlats till en restaurang där besökarna har tillgång till en stor utsiktsplattform.

Troldtekt - Christiansborg Castle

Café Kartoen i Geldrop

Troldtekt Cafe Kartoen

När ett välkänt holländskt kafé fick ny ledning, inleddes genast en omfattande renovering. Det innebar uppgradering och ändring av allt från golv och väggar till inredning och service. Svarta Troldtekt-plattor i taket ger god akustik och passar bra in i den mysiga atmosfären.

Se bilder och läs mer

Terrassrestaurang London Zoo

Troldtekt, Restaurant Terrace London Zoo

En av Storbritanniens största lunchrestauranger ligger i anslutning till Londons zoo. Den nyligen renoverade terrassrestaurangen, som har funnits sedan 1920, serverar upp till 10 000 luncher per dag. SHH Architects fick uppdraget att designa lokalen, och använde Troldtekts takplattor för att förbättra restaurangupplevelsen genom att säkerställa god akustik.

Se bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter