En hållbar restaurang till ett hållbart företag

10:e maj. 2021

I Darmstadt ligger huvudkontoret för den ekologiska stormarknadskedjan Alnatura. Kontorsbyggnaden är – precis som resten av verksamheten – något utöver det vanliga, och det gäller naturligtvis även den tillhörande restaurangen.

Här berättar inredningsarkitekten Lena Götze från haascookzemmrich STUDIO2050 om tankarna bakom restaurangens utformning.

Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad
Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad

Det låter kanske lite märkligt att arbeta i ett hus byggt av jord. Men de drygt 420 anställda på Alnaturas huvudkontor i den tyska staden Darmstadt kan intyga att stampad jord fungerar väldigt bra som byggmaterial. Den 55 000 kvadratmeter stora kontorsbyggnaden Alnatura Arbeitswelt har en lerfasad med integrerad geotermisk väggvärme – så att väggarna bidrar till att värma upp byggnaden.

Och fasaden är bara en av anledningarna till att kontorsbyggnaden har certifierats på högsta nivå (platina) av tyska DGNB och tilldelats en mängd priser – bland annat den eftertraktade tyska hållbarhetsprisen Arkitektur 2020. Just hållbarhet är en naturlig del av Alnaturas dna, eftersom företaget både driver en ekologisk butikskedja och producerar ett stort sortiment av ekologiska livsmedel.

Hälsa och hållbarhet var därför viktiga aspekter vid designen av kontorsbyggnadens restaurang, förklarar inredningsarkitekten Lena Götze på arkitektbyrån haascookzemmrich STUDIO2050, som har ritat Alnatura Campus:

– Alnatura hade redan från början siktat in sig på en vegetarisk restaurang. De ville ha en restaurang för de anställda som dessutom är öppen för allmänheten. Därför föll valet på Tibits, en kedja som har specialiserat sig på vegetariska restauranger i flera europeiska länder, berättar hon.

Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad

Från kasernområde till attraktiv stadsdel

När de väl hade valt restaurangkedja föll sig en del av inredningen naturligt. Tibits är kända för sitt koncept och en iögonfallande och individuell inredning med en centralt placerad buffé, formad som en båt, där gästerna själva hämtar sin mat och snabbt hittar en sittplats bland borden.

– Det är viktigt med ett enkelt och smidigt flöde, så att gästerna snabbt kan hämta mat, betala och sätta sig, förklarar Lena Götze.

Under dagtid utgörs besökarna främst av Alnaturas anställda, men på kvällarna kommer de flesta gästerna utifrån. Alnaturas mål är att omvandla det gamla kasernområdet i utkanten av staden till en attraktiv stadsdel för lokalbefolkningen.

– Alnatura planerar också att öppna en ekologisk stormarknad intill Alnatura Campus. Dessutom har de byggt en förskola och anlagt skolträdgårdar, där skolelever får lära sig att odla grönsaker. Det här är verksamheter som gynnar både de anställda och lokalsamhället, säger Lena Götze.

Fokus på material och god akustik

Precis som i övriga delar av Alnaturas huvudkontor har valet av material till restaurangen varit viktigt.

– Restaurangen skulle naturligtvis inredas med gedigna material, som en del av företagets hållbarhetsvision. Vi har bland annat lagt ett terrazzogolv som förbinder restaurangen med byggnadens centrala atrium med hjälp av en konstruktion i glas och stål, säger Lena Götze.

Även akustiken har varit en viktig aspekt.

– Vi tyskar tycker i allmänhet om att ha lugn och ro när vi äter, och därför ville vi ha en bra akustik i restaurangen, där många gäster rör sig. Här har vi i samarbete med en akustikexpert valt akustikplattor från Troldtekt till taken, vilket har gett ett mycket effektivt och vackert resultat, förklarar hon.

Hon tillägger att Troldtekt även har använts i företaget Promegas huvudkontor i Walldorf.

Alnatura har valt synliga installationer i taket, med akustikplattor bakom, vilket är populärt i många restauranger.

Byggnaden stod färdig 2019. Coronapandemin gjorde dock att byggnaden och restaurangen inte kunde användas fullt ut under en tid. Men mycket tyder på att invånarna i Darmstadt gärna vill ta sig utanför stadens centrum för att besöka det nya området runt Alnaturas huvudkontor:

– Vi är glada att Tibits är välbesökt – både av anställda som tar pauser eller korta möten här, liksom av andra gäster från Darmstadt och föräldrar som följer sina barn till dagis. Det spelar också en roll i att vegetariska restauranger blir allt mer populära, förklarar Lena Götze.

Intervju med arkitekt Lena Götze från haascookzemmrich STUDIO2050 | Troldtekt

FOTO:
Arkitekt Lena Götze från haascookzemmrich STUDIO2050.

Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad

Fakta: Alnatura

Projekt: Nybyggnation Alnatura Arbeitswelt i Darmstadt, Tyskland
Arkitekt: haas cook zemmrich STUDIO2050, Freie Architekten PartG mbH, Stuttgart
Byggherre: Alnatura Stiftung, Bickenbach

Troldtekt Produkter:

Takbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
Färg: Grå 208
Struktur: Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil: 5 mm fas, K5
Montering: Med Troldtektskruvar

>> Mer om projektet i Troldtekt referensavsnitt