TEMA: Simhallar och friluftsbad

Troldtekt akustikplattor tål fukt och passar därför mycket bra som akustiktak och väggbeklädnad i t.ex. simhallar

Simning och vattenmotion är populära aktiviteter, oavsett ålder och färdighetsnivå. Vi besöker simhallar, friluftsbad och havsbad för att träna, koppla av och umgås med familjen. På många ställen renoverar man eller bygger helt nya anläggningar, så att arkitekturen anpassas efter de olika användningsområdena och behoven.

Här på temasidan kan du läsa om arkitektoniska utmaningar och möjligheter vid design av badhus. Du kan också läsa om vilka trender som enligt experterna kommer att forma framtidens badanläggningar.

Dessutom lyfter vi fram en rad projekt där man har lyckats kombinera funktion och design på ett framgångsrikt sätt. Bland annat med hjälp av Troldtekt akustiklösningar, som effektivt absorberar ljud, är naturligt motståndskraftiga mot fukt och ger byggherrar, arkitekter och entreprenörer flexibla designmöjligheter.

16 trender i framtidens badhus

I en rapport har IAKS (en internationell förening för idrotts- och fritidsanläggningar) sammanställt ett antal trender för framtidens simhallar och friluftsbad.

De totalt 16 trenderna utgår från en mängd olika aspekter som påverkar arkitekturen – allt från ekonomi och digitala möjligheter till nya användarmönster.

>> Se de 16 trenderna nu

Troldtekt akustikplattor tål fukt och passar därför mycket bra som akustiktak och väggbeklädnad i t.ex. simhallar

Nya simhallar är både hållbara och flexibla

Sveriges nya badhus och simhallar växer i storlek, för nu ska det gärna finnas plats för både den aktiva tonåringen, den seriösa tävlingssimmaren och nybörjaren, förklarar badkonsulten Ulf Isaksson från Ablix AB.

Han ser också att alla nya badanläggningar fokuserar på hållbarhet och livscykelkostnader.

>> Läs intervjun här

Troldtekt intervju med badkonsulten Ulf Isaksson från Ablix AB

De nya badhusen ska tilltala fler

Förväntningarna är många på moderna simhallar, som ska användas av såväl elitsimmare som motionärer, barnfamiljer och wellnessgäster.

Risken finns att olika användare kommer i vägen för varandra. Men den nya simhallen i danska Frederikssund visar att det går att lyckas med den svåra balansgången.

>> Läs mer om Frederikssunds simhall

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i simhall

Ett bra badhus ska ge känslan av en sommardag i naturen

– Ett bra badhus ska fungera effektivt och ha en inbjudande atmosfär, säger Ernst Ulrich Tillmanns, vd för arkitektbyrån 4a Architekten.

Det kan man till exempel uppnå genom att använda takplattor i naturmaterial som trä, vilket ger en behaglig akustik. Man kan också framhäva olika områden med hjälp av ljus och färger.

>> Läs intervjun här

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i simhall

Nya friluftsbad ska kunna stå emot väder och vind

Det finns ett ökat intresse av att bada i det fria, och även i storstäderna bygger man nya badanläggningar eller rustar upp befintliga. Anläggningarna ska uppfylla gästernas förväntningar på komfort, men även kunna stå emot extremt väder.

Här kan du läsa mer om det prisbelönta friluftsbadet Vestre Fjordpark i Ålborg och det unika vinterbadhuset Isfuglen vid Brøndby hamn.

>> Mer om de två friluftsbaden

Akustiktak från Troldtekt i sportanläggning

Troldtekt bidrar till en trevlig badupplevelse

Tak- och väggytor med Troldtekt akustikplattor absorberar effektivt ljudet av plask, rop och lek. Det bidrar till en behaglig akustik i simhallar.

De cementbundna träullsplattorna är samtidigt robusta och naturligt motståndskraftiga mot fukt. Dessutom ger de flexibla designmöjligheter och stor arkitektonisk frihet.

>> Mer om Troldtekt i simhallar

Troldtekt akustikplattor i simmanläggninger

Flintholms simhall (Danmark)

Troldtekt akustikplattor tål fukt och passar därför mycket bra som akustiktak och väggbeklädnad i t.ex. simhallar

Flintholms nya simhall öppnade 2017 och ligger som en lysande kub i den urbana miljön. Troldtekt akustikplattor har använts i taken, med kompletterande plattor på väggarna och en svartmålad version i foajén.

>> Se bilder och läs mer

Simhall i Gensingen (Tyskland)

Troldtekt akustikplattor i varma nyanser säkerställer optimal akustik och bidrar till den trivsamma atmosfären i simhallen i Gensingen

Tekniska installationer, sanitära utrymmen och design har uppgraderats. Ett nytt färgkoncept sträcker sig från omklädningsrummen och in i själva simhallen – bland annat med Troldtekt akustikplattor i varma toner.

>> Se bilder och läs mer

Lunnevibadet (Sverige)

Troldtekt akustikplattor tål fukt och passar därför mycket bra som akustiktak och väggbeklädnad i t.ex. simhallar

Öster om Trollhättan ligger den nyrenoverade simhallen Lunnevibadet som har fått en ljus och naturinspirerad design. Med Troldtekts akustiktak blir ljudnivån behaglig för besökarna.

>> Se bilder och läs mer

I simhallen väcks alla sinnen till liv

För att skapa en bra simhall krävs en funktionell medvetenhet om byggnadens mekanik och kroppens reaktion på övergången från torrt till blött. Det säger Dan Cornelius, ägare på Cornelius + Vöge. Arkitektbyrån har tillsammans med japanska Kengo Kuma & Associates ritat Köpenhamns nya vattenkulturhus som ska byggas på Papirøen.

>> Läs intervjun med Dan Cornelius

Troldtekt akustikplattor i simmanläggninger

Från föråldrat friluftsbad till prisbelönt fjordpark

Friluftsbadet på Limfjordens strand i Ålborg (Danmark) har sedan 1947 varit en rekreativ oas i staden. 2017 öppnade det på nytt efter en omfattande renovering, som har gjort området attraktivt för nya och många fler användare.

Till det nya friluftsbadet ska man nämligen vilja komma även om man inte vill bada, säger Martin Nielsen, arkitekt och partner på ADEPT. Vestre Fjordpark är en av finalisterna i World Architecture Awards 2018.

>> Mer om Vestre Fjordpark

Troldtekt Vestre Fjordpark

Ringkøbings simhall Danmark

Troldtekt Rinkoebing swimming hall

Efter en omfattande renovering har simhallen blivit stadens nya dragplåster. Simhallen har en hållbar profil med solceller, anläggning för värmeåtervinning och Troldtekt akustiktak.

Se bilder och läs mer

Balneon Tyskland

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i simhall

Den nya Balneon simhallen täcker mer än 1 500 m2 vattenyta och 850 m2 wellnessområde. Troldtekt cementbundna träullsplattor i flear nyanser ger en vacker visuell effekt och säkerställer optimal akustik.

Se bilder och läs mer

Stenungsund Arena Sverige

Troldtekt_Stenungsund

Den moderna multifunktionsarenan i södra Sverige erbjuder faciliteter för ett stort utbud av sporter. I simhallen har väggarna och taket klätts med Troldtekt akustikplattor för att effektivt minska ljudnivåerna.

Se bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter