I simhallen väcks alla sinnen till liv

8:e apr. 2019

För att skapa en bra simhall krävs en funktionell medvetenhet om byggnadens mekanik och kroppens reaktion på övergången från torrt till blött. Det säger Dan Cornelius, ägare på Cornelius + Vöge. Arkitektbyrån har tillsammans med japanska Kengo Kuma & Associates ritat Köpenhamns nya vattenkulturhus som ska byggas på Papirøen.

Foto: Luxigon

Troldtekt akustikplattor i simmanläggninger
Bra akustik i bad- och simmanläggninger

En tur i simhallen är vanligtvis en mycket kroppslig upplevelse där alla sinnen är på helspänn. Som gäst märker du tydligt de olika ljuden, lukterna och temperaturerna som ändras i takt med att du rör dig genom de olika delarna från foajén till omklädningsrummet, innan du äntligen kan sjunka ner i bassängens sköna vatten.

– Den kroppsliga upplevelsen som simhallen erbjuder och den förvandling som användaren genomgår ska man som arkitekt vara medveten om när man utformar en ny simhall. Samtidigt är det en uppgift, där mycket dikteras av tekniken och den skarpa uppdelningen i våta och torra zoner, berättar arkitekten Dan Cornelius.

Han är ägare av Cornelius + Vöge, som i samarbete med japanska Kengo Kuma & Associates vann uppdraget att rita ett nytt vattenkulturhus i världsklass på Papirøen i Köpenhamn. 

– En av de klara fördelarna med vår byggnad är att vi har flätat samman de våta och torra zonerna så att det blir enklare att orientera sig. I många simhallar kan det vara svårt att veta vad som pågår när du kommer in i byggnaden. Du kanske kan skymta vattnet genom ett fönster men dofterna och temperaturen ändras gradvis tills du plötsligt står i en oas. Med stora glasfasader har vi gjort det väldigt tydligt vad som pågår, redan innan du kliver in genom dörren, säger Dan Cornelius.

Kengo Kumas känsla för vatten

Den danskjapanska konstellationen bakom projektet har tidigare arbetat tillsammans med H.C. Andersen Museet i Odense. Teamet inledde tidigt ett samarbete med Niels Sigsgaard, som har byggt många danska simhallar, för att lära känna simhallens funktionella mekanik bättre. Och där Cornelius Vöge kunde bidra med kunskap om Papirøens speciella plats i Köpenhamns arkitektur, så kom Kengo Kuma med en syn på vatten som ämne och material, som ligger långt från vad vi är vana vid i Danmark.

– När vi tog oss an uppdraget hade vi gjort oss fria från vanetänkande. I danska simhallar arbetar vi sällan medvetet med vatten som material. Istället ser vi simhallen som en samling bassänger, väggar, tak och golvytor, utan att tänka på vattnet som något annat än det som fyller bassängerna. Här kom Kengo Kuma med en helt annan syn på hur vattenytan exempelvis fångar ljuset, säger Dan Cornelius.

Han kompletteras av Yuki Ikeguchi, ansvarig partner hos Kengo Kuma & Associates:

– I designen strävar vi efter att erbjuda upplevelsen av vatten i olika stadier och former, som reflektionen av ljus och skugga, vattenånga och strömningar som tilltalar de mänskliga sinnena, säger Yuki Ikeguchi.

Hårda ytor utmanar akustiken

Utifrån kommer det nya vattenkulturhuset att framstå som en samling tegelpyramider, som svävar på lätta glaskonstruktioner. Designen binder samman den inre simhallen med det yttre hamnbadet men de många hårda ytorna i massiv sten utmanar akustiken i simhallen.

– Det är otroligt viktigt för oss att de inre ytorna avspeglar den arkitektoniska idén i huset. Och här har vi utmanat oss själva med så många hårda ytor. Därför arbetar vi bland annat med absorbenter, som är inbyggda i murverket för att säkerställa en bättre akustik i byggnaden, säger Dan Cornelius.   

Troldtekt Tema: Simma i den goda arkitekturen

Fakta om det nya vattenkulturhuset:

  • Byggherre: Köpenhamns kommun
  • Förväntat byggår: 2020–2021
  • Förväntad byggkostnad: 360 miljoner kronor
  • Huvudentreprenör: Kengo Kuma & Associates
  • Konsultteam: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge – Atelier for arkitektur, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
  • Storlek: cirka 5 000 kvadratmeter

TEMA: Simhallar och friluftsbad

Simning och vattenmotion är populära aktiviteter, oavsett ålder och färdighetsnivå. På många orter i Sverige renoverar man befintliga badhus eller bygger helt nya – med fokus på flexibilitet och hållbarhet.

Här på temasiden kan du läsa om arkitektoniska utmaningar och möjligheter vid design av badhus och om vilka trender som enligt experterna kommer att forma framtidens badanläggningar.

Troldtekt_Stenungsund