Troldtekt bidrar till en trevlig badupplevelse

25:e mar. 2021

Tak- och väggytor med Troldtekt akustikplattor absorberar effektivt ljudet av plask, rop och lek. Det bidrar till en behaglig akustik i simhallar.

De cementbundna träullsplattorna är samtidigt robusta och naturligt motståndskraftiga mot fukt. Dessutom ger de flexibla designmöjligheter och stor arkitektonisk frihet.

Troldtekt akustikplattor i simmanläggninger

Valet av byggmaterial innebär särskilda utmaningar för arkitekter som ritar simhallar. Precis som i andra projekt ska materialen passa in estetiskt i det arkitektoniska uttrycket. Men det finns även en rad funktionella krav.

Simhallar är vanligtvis stora rum med högt i tak och ytor av glas eller betong. Akustiskt harmonierar de mindre bra med barns rop och lek. Därför är det viktigt att de stora tak- och väggytorna förses med material som har en hög absorptionskoefficient – alltså som effektivt dämpar ljuden.

Dessutom ställer miljöer med konstant hög luftfuktighet ytterligare krav på materialens styrka och fukttålighet. Slutligen rör det sig ofta om stora väggytor som kräver en genomtänkt visuell design.

Akustikplattor med naturliga fördelar

I många simhallar och byggnader vid friluftsbad väljer man att använda Troldtekts produkter, eftersom de cementbundna träullsplattornas naturliga egenskaper bidrar till att uppfylla kraven. Här kan du läsa om fem av de styrkor som gör Troldtekt till det perfekta valet.

God akustik

Troldtekt-plattornas öppna struktur absorberar ljudet effektivt. Det ger kortare efterklangstid och minimerar därmed bullret – både i själva simhallen och i anslutande områden (omklädningsrum, kafé m.m.).

>> Läs mer om god akustik

Naturlig styrka

Cementbunden träull bevarar råvarornas goda egenskaper – styrkan från cement och träets naturliga förmåga att andas. Troldtekt akustikplattor är fukttåliga och passar därför mycket bra som akustiktak i våtrum. Plattorna kan inte ruttna och är ingen grogrund för svamp eller andra mikroorganismer.

Troldtekt originalplattor är formstabila – även i fuktiga miljöer – vilket gör att de inte bågnar med tiden. DTI (Dansk Teknologisk Institut) har dokumenterat att Troldtekt-plattornas dimensioner bara ändras med 0,05 promille om luftfuktigheten i ett rum förändras med en procentenhet.

Enligt Troldtekts miljövarudeklaration (EPD) har akustikplattorna en livslängd på minst 50 år. Efter att ha tillverkat akustikplattor sedan 1935 är Troldtekts erfarenhet dock att de tekniska egenskaperna bibehålls i minst 75–80 år.

>> Läs mer om naturlig styrka

Hälsosamt inomhusklimat

Troldtekts akustikplattor är dessutom certifierade enligt de bästa kategorierna av Dansk Indeklima Mærkning, både vad gäller gas- och partikelemission.

Eftersom Troldtekts akustikplattor både kan absorbera och avge fukt bidrar de till att säkerställa ett inomhusklimat med rätt luftfuktighet. Luftfuktigheten påverkar användarnas upplevelse av komforten i ett rum.

>> Läs mer om hälsosamt inomhusklimat

Effektiv brandsäkerhet

Trä i sig är ett organiskt och brännbart material, men varje enskild träfiber i Troldtekt är omsluten och skyddad av cement. Därför är Troldtekt-plattorna brandsäkra utan att det krävs flamskyddsmedel eller farliga kemikalier.

Troldtekts akustikplattor är brandklassade enligt den europeiska standarden EN 13501. Brandklassningen för Troldtekts akustikplattor är B-s1,d0, vilket betecknar materialets reaktion vid brandpåverkan. I praktiken innebär det att Troldtekt är ett lättantändligt material som vid brand endast avger svag värme och nästan inte utvecklar någon rök.

>> Läs mer om effektiv brandsäkerhet

Flexibel design

Troldtekt finns med en rad olika designmöjligheter, som genom monteringssätt, särskilda färger eller CNC-bearbetning ger stora tak- och väggytor ett unikt uttryck och fungerar som ljudabsorberande designelement i arkitekturen.

Troldtekt designlösningar har samma goda tekniska egenskaper som de klassiska Troldtekt akustikplattorna.

>> Se designmöjligheterna

Dokumenterad hållbarhet

Troldtekt är certifierat på silvernivå i den internationellt erkända Cradle to Cradle-certifieringen.

Certifieringen har bland annat uppnåtts för att plattorna inte innehåller några ämnen som är skadliga för människor och miljö – och därför kan återföras till det biologiska kretsloppet som näringsämne eller till det tekniska kretsloppet som råvara vid cementtillverkning.

Dessutom har Rambøll kartlagt hur Troldtekt konkret bidrar till poängräkningen inom områden som totalekonomi, inomhusklimat och material i de ledande hållbarhetscertifieringarna DGNB, LEED och BREEAM.

>> Läs mer om dokumenterad hållbarhet

Enkel montering

Troldtekt monteras direkt på glespanel i tak och på väggar eller som undertak på ett skensystem – med dolda eller synliga skenor. När plattorna monteras behövs det bara några få skruvar per platta. Man behöver inte spackla eller måla efter montering.

I Troldtekt-sortimentet ingår specialdesignade skruvar anpassade till plattornas strukturer och standardfärger. Om du väljer specialfärgade Troldtekt-plattor kan du få med extra färg att doppa skruvarna i.

Troldtekts skruvar är korrosionsbeständiga och testade med hjälp av saltdimma i korrosiv atmosfär. Strukturskruven för montering i stål finns dessutom i en extra korrosionsskyddad variant, C5, för särskilt aggressiva miljöer. Det innebär att man till Troldtekt undertak i simhallar kan välja ett komplett skensystem, där både skenor och skruvar är C5-klassade.

>> Läs mer om montering

Få inspiration till färg och funktion

Här på webbplatsen hittar du massor av inspirerande case, som visar hur Troldtekt har använts i både simhallar och på friluftsbad.

Inspiration hittar du också i galleriet nedan.

Troldtekt_Stenungsund

I Stenungsund Arena (Sverige) har Troldtekt akustikplattor i olika färger använts både som tak- och väggbeklädnad.

>> Läs mer om Stenungsund Arena
Troldtekt, Hallenbad Münster-Kinderhaus

Se även den nya simhallen i Münster (Tyskland), som har ett långt band av akustikplattor från designserien Troldtekt rhombe mini längs väggarna.

>> Läs mer om simhallen i Münster
Troldtekt Vestre Fjordpark

Följ med på en tur till den prisbelönta Vestre Fjordpark i Ålborg (Danmark), där Troldtekt har valts till bl.a. kaféet samt mötes- och undervisningslokaler.

>> Läs mer om Vestre Fjordpark
Troldtekt Eura SE 2

Se även sport- och simcentret i Eura (Finland), där Troldtekt i en rad olika färger bidrar till både den goda akustiken och till det visuella uttrycket.

>> Läs mer om sport- och simcentret i Eura
Troldtekt bidrar till en trevlig badupplevelse (1)

Gigantium i Ålborg (Danmark) är utformad som en vågformad byggnad, där Troldtekt akustikplattor i naturträ har monterats i både tak och på delar av väggytorna.

>> Läs mer om Gigantium
Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i simhall

Troldtektplattor i flera nyanser ger en vacker visuell effekt och säkerställer optimal akustik i det nya badhuset Balneon i Neustadt am Rübenberge (Tyskland).

>> Läs mer om Balneon

TEMA: Simhallar och friluftsbad

Simning och vattenmotion är populära aktiviteter, oavsett ålder och färdighetsnivå. På många orter i Sverige renoverar man befintliga badhus eller bygger helt nya – med fokus på flexibilitet och hållbarhet.

Här på temasiden kan du läsa om arkitektoniska utmaningar och möjligheter vid design av badhus och om vilka trender som enligt experterna kommer att forma framtidens badanläggningar.

Troldtekt akustikplattor tål fukt och passar därför mycket bra som akustiktak och väggbeklädnad i t.ex. simhallar