Tema: Simma i den goda arkitekturen

Troldtekt ljudabsorbenter i simmanläggninger

Munktellbadet i Eskilstuna, Varbergs nya bad- och simanläggning, Umeås nya simhall ... Över hela Sverige är byggandet av badhus och simhallar i full gång. Det är ett utmanande uppdrag att rita en simhall eftersom det nu ska finnas plats för både den aktiva tonåringen, den seriösa tävlingssimmaren och nybörjaren.

I det här temat sätter vi fokus på arkitektoniska utmaningar och möjligheter med de nya simhallarna. Läs bland annat en intervju med badkonsulten Ulf Isaksson från Ablix AB, som ger sin syn på de moderna simhallarnas krav på arkitekturen. I temat ingår också en intervju med Dan Cornelius från Cornelius + Vöge, som i samarbete med japanska Kengo Kuma & Associates ritar ett nytt vattenkulturhus i världsklass på Papirøen i Köpenhamn.

Du kan också dyka ner i den prisbelönta Vestre Fjordpark i Ålborg (Danmark), där naturmaterial – däribland Troldtekt – spelar en central roll i byggnaderna.  Och se hur Troldtekt akustikplattor är en del av den sköna simupplevelsen.

Ny simhall har plats för lek, sport och utbildning

Över hela Sverige är byggandet av badhus och simhallar i full gång. De nya hallarna växer i storlek för nu ska det gärna finnas plats för både den aktiva tonåringen, den seriösa tävlingssimmaren och för nybörjaren, förklarar badkonsulten Ulf Isaksson från Ablix AB. 

>> Läs intervjun med Ulf Isaksson

Troldtekt intervju med badkonsulten Ulf Isaksson från Ablix AB

I simhallen väcks alla sinnen till liv

För att skapa en bra simhall krävs en funktionell medvetenhet om byggnadens mekanik och kroppens reaktion på övergången från torrt till blött. Det säger Dan Cornelius, ägare på Cornelius + Vöge. Arkitektbyrån har tillsammans med japanska Kengo Kuma & Associates ritat Köpenhamns nya vattenkulturhus som ska byggas på Papirøen.

>> Läs intervjun med Dan Cornelius

Troldtekt akustikplattor i simmanläggninger

Troldtekt bidrar till en trevlig badupplevelse

Bra akustik, naturlig resistens mot fukt, flexibel design samt ett bidrag till hållbara bokslut. Det finns en rad bra anledningar till att Troldtekt akustikplattor i cementbunden träull väljs till simhallar och faciliteter i badanläggningar utomhus.

>> Mer om fördelarna

Troldtekt akustikplattor i simmanläggninger

Från föråldrat friluftsbad till prisbelönt fjordpark

Friluftsbadet på Limfjordens strand i Ålborg (Danmark) har sedan 1947 varit en rekreativ oas i staden. 2017 öppnade det på nytt efter en omfattande renovering, som har gjort området attraktivt för nya och många fler användare.

Till det nya friluftsbadet ska man nämligen vilja komma även om man inte vill bada, säger Martin Nielsen, arkitekt och partner på ADEPT. Vestre Fjordpark är en av finalisterna i World Architecture Awards 2018.

>> Mer om Vestre Fjordpark

Troldtekt akustikplattor i simmanläggninger

Ringkøbings simhall Danmark

Troldtekt Rinkoebing swimming hall

Efter en omfattande renovering har simhallen blivit stadens nya dragplåster. Simhallen har en hållbar profil med solceller, anläggning för värmeåtervinning och Troldtekt akustiktak.

Se bilder och läs mer

Balneon Tyskland

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i simhall

Den nya Balneon simhallen täcker mer än 1 500 m2 vattenyta och 850 m2 wellnessområde. Troldtekt cementbundna träullsplattor i flear nyanser ger en vacker visuell effekt och säkerställer optimal akustik.

Se bilder och läs mer

Stenungsund Arena Sverige

Troldtekt_Stenungsund

Den moderna multifunktionsarenan i södra Sverige erbjuder faciliteter för ett stort utbud av sporter. I simhallen har väggarna och taket klätts med Troldtekt akustikplattor för att effektivt minska ljudnivåerna.

Se bilder och läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ich få aktuell inspiration om akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande levereras direkt til din inkorg.

Nyhetsbrevet utkommer ungefär fyra gånger per år och varje utgåva erbjuder en relevant tema, som beskrivs med artiklar, bilder och videoklipp.

Troldtekt nyhetsbrev

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter