Svart är det nya svarta

Troldtekt, Fredericia Furniture

Arkitektur med svarta material kan skapa en särskild känsla av intimitet och närvaro. I det här temat kan du läsa om hur svarta tak och material med tyngd börjar ta plats i inredningen.

Du kan bland annat få den danska trendforskarens Rikke Skyttes förklaring på trenden med mörkare nyanser, och läsa om hur Aarstiderna Arkitekter och AART architects har arbetat med svarta och mörka tak i olika projekt.

Du får också följa med till en exklusiv sommarbostad, väl dold inne i skogen på den danska halvön Djursland, där de svarta taken skapar en unik stämning om kvällarna. Besök även en restaurangen teater och ett museum och upplev atmosfären som kännetecknas av de svarta akustiktaken.

Svart elegans i hjärtat av Köpenhamn

På toppen av före detta Kongelige Postgård i Köpenhamn har Aarstiderne Arkitekter inrett ett exklusivt showroom åt företaget Fredericia Furniture. Här skapar det svarta Troldtekt-taket en elegant stämning som kommer till sin rätt som allra bäst när mörkret faller.

Se det eleganta showroomet >

Troldtekt, Fredericia Furniture Showroom

Svarta tak i skogens djupa, stilla ro

Väl gömd i skogen på den danska halvön Djursland ligger Silverhuset och lyser som en silverskiva i terrängen. Var och en av sommarbostadens 80 kvadratmeter är optimalt utnyttjade, och när mörkret faller bidrar de svarta Troldtekt-taken till att en mysig stämning sänker sig över huset.

Se fler bilder och läs om Silverhuset >

Troldtekt, Sølvhuset

Vi släpper in mörkret och lugnet

Svart och andra mörka färger är här för att stanna, och där de tidigare kom till uttryck i mindre detaljer, såsom kuddar, plädar och krukor, kommer nu både mörka golv och svarta tak fram.

Effekten går inte att ta miste på. De mörka nyanserna skapar en alldeles speciell stämning i allt från hotell och restauranger till privata hem.

Mer om den nya trenden >

Troldtekt, PEJ Gruppen logo

Materialens råa estetik ska samspela

Träullsplattor i mörk natur passar fint till betong och ekträ i rum med mycket dagsljus, medan svarta tak kan skapa en mer intim stämning om kvällarna. Partner Anders Tyrrestrup från AART architects berättar varför valet föll på Troldtekt akustikplattor i naturgrå till lagerhusen på Aarhus Ø i Danmark. 

Läs intervjun med Anders Tyrrestrup >

Troldtekt, Pakhusene

Hahnemanns Køkken Köpenhamn

Troldtekt_Hahnemans_Kitchen

Madhuset på Østerbro hyllar måltiden och de bästa råvarorna. De mjuka färgerna i det vackert designade rummet framhävs av ett svart Troldtekt-tak.

Se bilder och läs mer

Folkteatern Köpenhamn

Troldtekt, Folketeatret

Efter den senaste renoveringen av Danmarks äldsta folkteater har man skapat ett bra flöde mellan gata och sal. Foajén är i dunkla färger med ett svart Troldtekt-akustiktak. 

Se bilder och läs mer

Design Museum London

Troldtekt Design Museum

I Londons nya designmuseum skapar svarta Troldtekt-akustiktak visuell enhetlighet och god akustik i den stora lokalen som rymmer museets restaurang och bar.

Se bilder och läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ich få aktuell inspiration om akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande levereras direkt til din inkorg.

Nyhetsbrevet utkommer ungefär fyra gånger per år och varje utgåva erbjuder en relevant tema, som beskrivs med artiklar, bilder och videoklipp.

Troldtekt nyhetsbrev

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter