TEMA: Trä i byggen

Troldtekt onlinetema: Mer trä i byggen

Trä är ett sunt, elegant och flexibelt naturmaterial som gör positiv skillnad för koldioxidutsläppen. Många byggherrar väljer i dag trä vid uppförande av höghus och andra stora projekt.

Men vad krävs för att trä ska slå igenom ännu mer inom byggbranschen? Här på temasidan kan du läsa om experternas synpunkter och se några av de mest lyckade exemplen på träbyggnader.

Trä från danska skogar är – tillsammans med cement – råvarorna i Troldtekts akustikplattor. Alla Troldtekts akustikplattor är certifierade enligt en av de ledande standarderna för hållbart skogsbruk – PEFC™ och FSC® (FSC®C115450). I temat kan du läsa varför det finns ett behov av att öka utbudet av certifierat trä i Danmark.

Certifierat trä - från skog till arkitektur

Hållbart byggande börjar i skogen.

I den här videon förklarar direktören för FSC Danmark, Søren Dürr Grue, kraven på en FSC®-certifierad skog för biologisk mångfald.

Du lär dig också hur Troldtekt i sin produktion av akustikplattor hanterar FSC-certifierat trä, så att varje träfiber i en Troldtekt akustikplatta kan spåras till ett specifikt område för träförsörjning.

Hos White Arkitekter är trä alltid förstahandsvalet

Inget annat material kombinerar styrka, hållbarhet och låg vikt som trä. Därför väljer White Arkitekter som princip alltid trä som förstahandsval för byggmaterial där det är möjligt.

Jan Larsson är arkitekt hos White för Frostaliden, ett av Sveriges största projekt som byggs i trä. Han berättar om arkitektfirmans syn på trä och om hur kombinationen av nya regelverk och tekniker blev startskottet för den växande trenden med höga, vackra träbyggnader.   

>> Läs intervjun med Jan Larsson 

Hos White Arkitekter är trä alltid förstahandsvalet

Välj trä med ansvarsfullt avtryck

Träbyggen vinner mark, liksom dokumenterat hållbara byggen. Den kombinationen gör det upplagt för att välja trä från FSC®-certifierade skogar som garanterar socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar.

Troldtekt köper in en stor mängd FSC-certifierat trä – och är sedan 2018 godkända att leverera akustikplattor där allt trä i den enskilda plattan lever upp till FSC-kraven.

>> Läs mer om fördelarna med FSC

Träbyggen vinner mark, liksom dokumenterat hållbara byggen. Den kombinationen gör det upplagt för att välja trä från FSC®-certifierade skogar som garanterar socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar

Hållbara bostäder och ett hjärta av trä

Flera prominenta träbyggnader har rests i Danmark. Under våren 2018 stod flervånings-husen Lisbjerg Bakke klara med 40 lägenheter som har en DGNB-guldcertifiering. I september öppnade multihuset Hjertet i staden Ikast.

>> Läs om de två eleganta projekten i trä

Hållbara bostäder och ett hjärta av trä

Kunskap ska bana väg för mer träbyggnader

Element av limträ kan matcha betong i både styrka och pris – och har avsevärda miljöfördelar. Därför bör det byggas mer i trä, står det i en rapport som beställts av den svenska regeringen och Nordiska ministerrådet.  

Lone Wiggers, arkitekt och partner hos C.F. Møller, har tagit fram en omfattande hinderanalys av trä som byggmaterial.

>> Läs intervjun med Lone Wiggers 

Kunskap ska bana väg för mer träbyggnader

Saluhallen i Ry (Danmark)

Troldtekt Ry Torvehal

Stationsstadens nya och prisbelönta träbyggnad samlar stadsrummet med enkla medel. Den bärande konstruktionen är byggd av sågat timmer på ett ytterst raffinerat sätt, och trä går igen i Troldtekt plattorna.

Se bilder och läs mer

Prøysenhuset i Ringsaker (Norge)

Trä i byggen

Kulturcentret för författaren och musikern Alf Prøysen ligger mitt i skogen. Huset är utvändigt klätt med behandlad furu och invändigt är det trägolv, plywoodklädda väggar och Troldtekt akustiktak.

Se bilder och läs mer

Sommarhus i Hulsig (Danmark)

Troldtekt Sommerhus Hulsig Skagen

Fasaden av obehandlat lärkträ understryker husets råa, nordiska uttryck. På insidan är interiören trogen det utvändiga uttrycket med väggar som klätts i plywoodskivor och Troldtekt akustiktak i alla rum.

Se bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter