Cirkulära byggregler
De här tankegångarna genomsyrar de 27 rekommendationer som Kasper och hans medarbetare i regeringens rådgivningsorgan presenterade för regeringen den 7 juni 2017. En av rekommendationerna är att upprätta cirkulära byggregler, där det vid nybyggnation ställs krav på att informera om de ingående materialen och möjligheterna att återanvända dem. Parallellt bör man också utveckla ett standardiserat ”byggnadspass” med en fritt tillgänglig förteckning över byggnadens material.
– När en byggnad är uttjänt och måste rivas, går stora värden förlorade om vi inte känner till vilka material och eventuellt problematiska ämnen som ingår. Vi måste bli bättre på att skapa överblick över byggnadernas innehåll, så att vi kan skapa materialbanker för återanvändning av byggnadskomponenter, säger Kasper Guldager Jensen.
Färre silikonfogar
För att förverkliga visionen om byggnader som kan demonteras till sorterbara delkomponenter, måste man begränsa användningen av silikon, lim och fogmassor. I stället måste man använda fler bultar och andra mekaniska förband som är mer synliga. Det här innebär att arkitekterna som ritar framtidens hållbara byggnader måste börja anamma en mer cirkulär estetik.
– Arkitekterna måste kunna rita byggnader som är både snygga och hållbara. Och så måste kunskaper om material och konstruktion överföras mellan olika branscher, till exempel så att arkitekterna känner till hur rivningsföretag och fastighetsförvaltare arbetar. Det här är både sunt förnuft och god ekonomi, eftersom det skapar ett sug efter nya produkter och verksamhetsmodeller, säger Kasper.
– Här är det intressant att se hur företag som Troldtekt redan arbetar strategiskt med att ha kontroll över material, kemi och montering.