God akustik under 40 år

16:e nov. 2017

I utkanten av Herning ligger inrednings- och livsstilshuset X-Akt. 2 000 m2 showroom som är fylld med alla tänkbara internationella designpärlor inom möbler, trendig interiör och brukskonst. Den gamla industrihallen renoverades 2014 för att skapa en passande ram som bakgrund till de många vackra livsstilsprodukterna.

Troldtekt, X-Akt

”Det ska inspirera och överraska våra kunder positivt, när de besöker vårt showroom. Vi renoverade därför denna gamla textilverkstad för att skapa några unika ramar med både historia och själ. Du hittar inga andra butiker, där byggnadens öppna rum med nivåskillnader, det gröna betonggolvet och de råa väggarna och rustika Troldtekt-taket ger så elegant kontrast till de produkter som vi säljer. Vi skulle inte ha fått samma resultat om vi hade byggt nytt”, säger Bent Povlsen, ägare till X-Akt.

Den imponerande utställningshallen behölls nästan som när den användes av Hernings blomstrande textilindustri i mitten av förra seklet. Även den gången förstod man att det öppna rummet, betonggolvet och de rå väggarna gav anledning till att försöka styra ljudet i byggnaden. Troldtekt-plattor i grov struktur monterades därför i hela hallen. Och de hänger där fortfarande.

”Vi har låtit det ursprungliga taket vara kvar av flera orsaker. Det har en själ, och så var det naturligtvis viktigt för oss att få en butik med bra ljud. Hade vi renoverat taket, så hade vi ändå behövt hitta en lösning på akustiken i utställningshallen. Taket är nu över 40 år gammalt, men det klarar fortfarande av att styra ljudet. Sist men inte minst så ger taket en elegant kontrast till de kända produkterna från t.ex. Vitra, Norman Copenhagen och HAY”, berättar Bent Povlsen.