Trä är framtidens bärande byggmaterial

27:e sep. 2019

Trä är ett sunt, elegant och flexibelt naturmaterial som gör positiv skillnad för koldioxidutsläppen. Och när träet är FSC®-certifierat får byggherrar och rådgivare dokumentation på att det härstammar från ansvarsfulla skogsbruk. I ett nytt onlinetema sätter Troldtekt AB fokus på fördelarna med träbyggen.

Flera prominenta träbyggnader har rests under senare år – med god grund eftersom limträ kan matcha betong i både styrka och pris. Samtidigt har träet viktiga miljöfördelar eftersom träden tar upp koldioxid medan de växer.

White Arkitekter är en av de arkitektbyråer som aktivt rekommenderar träbyggnader, om det är möjligt och harmonierar med kundens önskemål för byggnaden.

– Både kunder och arkitekter vill gärna bygga mer i trä. Just nu är cirka 13–14 procent av svenska flerbostadshus i trä, och siffran ökar. Inom några år räknar vi med att byggande i trä kommer att stå för 25 procent av det totala antalet byggprojekt. Orsaken är framför allt det ökade fokuset på hållbarhet och miljö, och här är trä det enda material som verkligen kan göra skillnad på riktigt, säger Jan Larsson, arkitekt hos White.      

Kunskap och nya rutiner kan bana väg

Intervjun med Jan Larsson är en del av ett nytt tema online på www.troldtekt.se. Temat fokuserar både på fördelar med och hinder för trä som byggmaterial. 

Här hittar du också en intervju med arkitekten och partnern Lone Wiggers från den danska arkitektbyrån C.F. Møller. Hon har tagit fram en omfattande hinderanalys av trä som byggmaterial, och hon pekar på att de typiska invändningarna mot trä kan övervinnas med rätt kunskap och nya rutiner på byggplatsen.

Det nya temat online bjuder även på bilder och reportage från ledande träbyggen, bland annat danska Lisbjerg Bakke, som framhävs i en exempelsamling från The Nordic Wood in Construction Secretariat, och Multihuset Hjertet, som har ritats som ett gemensamt rum med plats för alla.

Stor efterfrågan på certifierat trä

Trä är en huvudingrediens i akustikplattorna från temats avsändare, Troldtekt AB. Troldtekt har sin produktion i Danmark och är en av de producenter som köper in stora mängder FSC®-certifierat trä (FSC®C115450). Certifieringen ger dokumentation på att träet härstammar från ansvarsfullt skogsbruk – och det väger tungt för de ledande certifieringarna av hållbara byggnader: BREEAM, DGNB och LEED.

– FSC-certifierade akustikplattor utgör en väsentlig andel av vår produktion, men vi vill gärna öka den ytterligare i takt med att FSC-certifierad skog förhoppningsvis växer i Danmark. Hållbar produktion med lokala råvaror utgör grunden för vår strategi, och marknadens efterfrågan på certifierade produkter ökar. Vi upplever en stor efterfrågan, säger Peer Leth, vd på Troldtekt.
 
>> Läs det nya temat om trä här

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är naturmaterialen trä och cement utgångsämnena i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • Sedan 2017 finns Troldtekt även i Sverige, som dotterbolaget Troldtekt AB i Malmö. Därifrån har vi en nära och direkt dialog med svenska arkitektfirmor.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på designkonceptet Cradle to Cradle, som är företagets centrala verktyg för att säkerställa miljövinster fram till 2022.

MER INFORMATION:

Peer Leth, vd för Troldtekt A/S: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, marknads- och kommunikationschef: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk  

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J

Troldtekt AB
Lagervägen 4B
SE 232 37 Arlöv
www.troldtekt.se   

Ladda ner pressmeddelande

Fakta om Troldtekt