Två skolor under ett tak

I den tyska universitetsstaden Freising har man byggt en ny, modern grund- och gymnasieskola för över 1000 elever.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i skolor och utbildningsinstitutioner

Freising ligger cirka 30 kilometer från München, inte långt från flygplatsen, och har över 50 000 invånare. Staden räknas som Bayerns yngsta – sett till invånarnas ålder.

Nu har Freising satsat omkring 74 miljoner euro på en ny, modern grund- och gymnasieskola som ska uppfylla de högsta kraven på pedagogisk utbildning för stadens barn och ungdomar.


Attraktiv och välkomnande

Byggnaden på 17 600 m2 (23 500 m2 bruttoarea) är delvis fem våningar hög och smälter harmoniskt in i omgivningen. Tack vare den varierade fasaden med många fönster upplevs den, trots sin storlek, som attraktiv och välkomnande.

Grundskolan är inrymd på fyra av våningsplanen och gymnasieskolan på fem. Båda skolorna har en gemensam huvudentré och binds samman av ett invändigt torg. Dessutom finns en tillhörande trippelhall samt stora utomhusytor med uteklassrum och skolträdgård.

På bottenvåningen finns förutom torget även en stor matsal med skolkök samt administrativa rum, medan de 44 klassrummen och 20 ämnessalarna ligger på de övre våningarna.


Ljus och rymd

Ett stort antal fönster och takfönster ger utsikt mot träden utanför och släpper in rikligt med dagsljus i byggnaden. Alla rum, korridorer och gemensamhetsutrymmen är rymliga och tillgänglighetsanpassade, vilket möjliggör en flexibel användning.

De ljusa golven i kombination med fönsterkarmar och möbler i ljust trä bidrar till en trivsam atmosfär. I taken har man monterat ljusa Troldtekt akustikplattor, som ger optimal akustik och en behaglig lärmiljö för såväl elever som lärare.