Hindsgavl Slott - ett levande kulturarv

Hindsgavl Slott är en vacker herrgård och en före detta kungsgård. Anläggningen har ett fantastiskt läge på en halvö väster om Middelfart på ön Fyn i Danmark.

Platsens historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet, även om de nuvarande byggnaderna uppfördes omkring 1784. I dag fungerar Hindsgavl som ett modernt konferenscenter med en mängd olika arrangemang.

Hindsgavl ägs av Realdania Byg, och en intelligent restaurering har omvandlat byggnaderna till en kulturhistorisk pärla i en levande omgivning. Varje sommar arrangeras till exempel en av Nordens mest exklusiva och innovativa festivaler för klassisk musik. Och den stora omgivande parken ligger precis vid Lilla Bält, som är ett av Danmarks vackraste farvatten.

Ekonomibyggnaderna har pietetsfullt omvandlats till en charmerande konferensmiljö med möjlighet till övernattning. Det är arkitekterna från E+N Arkitektur – före detta Exners Tegnestue – som har ansvarat för den sju år långa restaureringen av de tre längorna.

Ladubyggnadens enorma volym har nu öppnats igen och rymmer konferenssal samt restaurang som servar de två hotellrumsflyglarna som kallas ˮGrislänganˮ och ˮKolänganˮ. I mer än 200 år har Kolängan utgjort hemmet för slottets besättning av mjölkkor. Byggnaden har nu fått en ny funktion med 23 hotellrum samt ett konferensrum en trappa upp. Alla rum har en öppen interiör utförd i rustikt återbrukstegel. Ett ljust tunnvalvstak binder samman rummet och reflekterar ljuset indirekt ner längs väggarna.

Ombyggnaden av Grislängan har gjorts utifrån samma designkoncept som Kolängan. Rummen i den ombyggda arrendatorsbostaden har dock en ljusare interiör för att markera skillnaden mellan byggnaderna. I bägge hotellflyglarna har man använt koksgrå Troldtekt akustikplattor på strategiskt viktiga platser, till exempel i de långa korridorerna och tillhörande trapphus där materialet samspelar vackert med de råa tegelytorna.

Troldtekt belysning har integrerats fint som spotar. De belyser dels korridorerna utanför rummen där det bara är minimalt med dagsljus. I de mer öppna och ljusa trapphusen fungerar de som ett effektivt komplement till de mer dekorativa taklamporna av mignontyp som designats av Exner.

2012 tilldelades Hindsgavl Slott Middelfart Kommunes arkitekturpris för den mycket lyckade restaureringen och ombyggnaden av de tidigare lantgårdsbyggnaderna till ett modernt hotell- och konferenscenter.

Fakta

Projekt:
Hindsgavl Slott, Danmark
Arkitekt:
E+N Arkitektur
Byggherre:
Realdania Byg
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturgrå
Text & Foto
Text:
Thomas Mølvig, arkitekt
Bilder:
Thomas Mølvig, arkitekt