TEMA: Arkitektur i storstäderna

De största danska städerna omnämns ofta internationellt som några av världens mest sevärda. UNESCO har utsett Köpenhamn till världens arkitekturhuvudstad 2023 – och därmed får den danska huvudstaden nu extra mycket uppmärksamhet från arkitekter världen över.

På temasidan kan du följa med på en virtuell arkitekturresa till både Köpenhamn och Århus.

Läs om karakteristisk arkitektur i de två städernas nya stadsdelar och ta del av arkitekternas syn på utvecklingen. Här finns också en guide till trevliga restauranger med god mat och bra akustik. Dessutom ger vi exempel på restauranger, bostäder, kulturcenter och kontorslokaler där Troldtekts akustiklösningar är en del av designen.

Omvandling av KB32

I stället för att riva och bygga nytt blir det i Köpenhamn allt vanligare att omvandla byggnader, så att de kan fortsätta användas i många år framöver. Ett exempel är KB32 på Kalvebod Brygge, där Vilhelm Lauritzen Arkitekter har hållit i trådarna. Läs vad den ansvarige arkitekten har att säga om deras inställning till ombyggnationer.

Köpenhamns: Guide till de olika stadsdelarna och restauranger

Många restauranger i Köpenhamn erbjuder mer än bara god mat. De har dessutom valt att satsa på såväl estetik som akustik – för att optimera gästernas upplevelse. Följ med på en kombinerad gastronomi- och designresa i Danmarks huvudstad.

Stadsarkitekten: Köpenhamn strävar efter hållbar kvalitet

UNESCO har utsett Köpenhamn till världens arkitekturhuvudstad 2023. Men vad kännetecknar egentligen den danska huvudstaden nu och i framtiden? Läs intervjun med Camilla van Deurs, Köpenhamns stadsarkitekt. Hon lyfter bland annat fram hållbar kvalitet som en central fråga för stadens arkitektoniska utveckling.

Köpenhamn skyltfönster för hållbart byggande

Arkitektvärldens ögon är riktade mot Köpenhamn under året som arkitekturhuvudstad, vilket ger anledning att utvärdera hållbarheten i stadens byggnader. Här kommer en statusuppdatering från direktören för det danska rådet för hållbart byggande.
Troldtekt, Vilhelm Lauritzen

Där historia möter framtid: Nya områden växer fram i Köpenhamn

Köpenhamn är i ständig utveckling, och de olika stadsdelarna sätter sin unika prägel på den danska huvudstaden. Vi har tittat närmare på två områden med rötter i industriåldern, som nu har fått nytt liv. Välkommen till Carlsberg Byen och Nordhavn.

Köpenhamn - nummer ett bland världens storstäder

Skyhög gastronomisk nivå och en speciell förmåga att utnyttja stadens arkitektoniska kontraster mellan gammalt och nytt har tagit Köpenhamn hela vägen upp till toppen av Lonely Planets lista över städer att besöka 2019. Läs mer i nytt Troldtekt tema här.

Klassisk arkitektur återvänder till Köpenhamn

När ett hus ska byggas i en av Köpenhamns nya stadsdelar i hamnområdet är det viktigt att arkitekturen smälter in i omgivningarna. Och så har Köpenhamns mål om att vara koldioxidneutrala 2025. Läs mer i nytt Troldtekt-tema här.

Arkitekturen tar form på Aarhus Ø

Troldtekt tema tar dig med på en resa till Aarhus hamn. Läs intervju med stadsutvecklare Rune Kilden om förändringen från containerhamn till attraktiv stadsdel

Arkitektbiennal med tillväxtambitioner i Aarhus

Troldtekt-intervju med Jørgen Bach, styrelseordförande för The Architecture Project. Läs mer om ambitionerna för arkitektbiennalen Rising Architecture Week.

Troldtekt-korthus på Rising Architecture Week

Imponerande Troldtekt-installation som skapats av det tyska arkitektkollektivet Raumlabor utställs vid Rising Architecture Week 2017 i Aarhus. Läs mer.

Se även våra andra teman