Restauranger

Visste du att oväsen och musik påverkar hur maten smakar? Och att dålig akustik kan ge sämre betyg i recensioner av maten? Här på temasidan kan du läsa mer om detta.

Troldtekt Sticks n Sushi
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Dessutom ger vi flera exempel på restauranger som på ett elegant sätt har kombinerat den gastronomiska upplevelsen med bra akustik och snygg design. Vi berättar även om arkitekternas tankar bakom inredningen.

Flera av restaurangerna på temasidan har akustiklösningar från Troldtekts designserie, som har vunnit flera internationella priser – bland annat den tyska utmärkelsen ”Die schönsten Restaurants & Bars 2021”, som fokuserar på att måltidens inramning ska vara stämningsfull.

Gastronomi med bra akustik i Köpenhamn

Köpenhamn erbjuder mat och vin i toppklass.Troldtekt ger dig en guide till Köpenhamns restauranger och caféer, där god akustik är en del av upplevelsen.

Gastronomi med bra akustik i Aarhus

Århus erbjuder förstklassig mat och vin. Troldtekt ger dig en guide till Århus restauranger och caféer, där god akustik är en del av upplevelsen. Se guiden här!

Hur ljud påverkar smaksinnet

Ljud och buller påverkar vår smaksinne. En anledning till restauranger och matställen att överväga rumsakustik mer noggrant. Läs mer!

Läcker mat i lugnt vatten

Akustiktak av träull värderas högt på den danska båt café Sorte Louis. Taket bidrar til god akustik och atmosfär. Läs mer!

Middag med utsikt över maktens korridorer

Akustiktak av träull ger utmärkt akustik i den offentliga restaurangen på toppen av slottet Christiansborg i Köpenhamn. Se bilder och läs mer här!

Akustik är avgörande när arbete och fritid flyter samman

Vad får man om man slår ihop en kontorslokal och ett kafé? Svaret är ”coffice”. >> Läs intervjun

Alnatura

I Darmstadt ligger huvudkontoret för den ekologiska stormarknadskedjan Alnatura. Kontorsbyggnaden är – precis som resten av verksamheten – något utöver det vanliga, och det gäller naturligtvis även den tillhörande restaurangen.

Dålig akustik kan ge sämre betyg i matrecensioner

Om oväsen och slammer försämrar matupplevelsen kan det dra ner helhetsbetyget. Det berättar matskribenten Morten Vilsbæk, som är medlem i Danske Madanmeldere.

Åben Ølbar

Designern, programledaren och ägaren av designföretaget All That Matters (ATM) Anders Busk Faarborg har inrett Åben Ølbars lokaler i centrala Århus.

Tiden står stilla i unik sushirestaurang

Arkitekten Anni Baun Danielsen står bakom den exklusiva restaurangen Sushi Anaba i Stadsdelen Nordhavn i Köpenhamn. Designen är enkel och ruff i sitt uttryck.

Den subtila kopplingen mellan ljud och smak

Charles Spence, professor i experimentell psykologi vid universitetet i Oxford, om kopplingarna mellan ljud och smak. Läs intervjun och testa din ”musiksmak”!

Prisbelönt design ger intim och elegant känsla

Troldtekts designlösningar kombinerar bra akustik med personlig estetik. Serien var 2021 en av vinnarna av utmärkelserna ”Die schönsten Restaurants & Bars”.

Referenser med restauranger

Temaöversikt