TEMA: Seniorarkitektur

Den demografiska utvecklingen går mot en större andel äldre i befolkningen. Det innebär krav på en mer flexibel arkitektur av hög kvalitet, där seniorer kan bo i många år även om deras behov förändras. Diskreta utformningsåtgärder kan till exempel göra det möjligt att omvandla ett vanligt hem till ett serviceboende.

Här på temasidan kan du läsa om arkitektur för både resursstarka äldre och de som behöver mer vård. Läs även om framgångsrika exempel på äldreboenden som är både trivsamma, snygga och funktionella.

Du kan också läsa om hur Troldtekts akustikplattor kan bidra till att skapa sunda, bekväma och robusta miljöer i äldreboenden – och hur bra akustik kan bli en integrerad del av en snygg design.  

Flera generationer under samma tak ställer höga krav på arkitekturen

Starka relationer, ekonomisk medvetenhet och lägre klimatavtryck. Det finns många fördelar med att tänka in flera generationer i offentliga byggnader. Men generationsbyggnader ställer även stora krav på arkitekturen, inredningen och logistiken.

Läs mer i intervjun med Magnus Anclair, grundare av nätverket Forum Bygga Skola.

 

Akustiktak från Troldtekt i vårdbyggnad
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect / Ejendomsfoto.dk

Därför ökar behovet av bostäder för äldre

De kommande åren blir det betydligt fler äldre i Danmark – och de kommer att leva längre. Men bostadsmarknaden är dåligt rustad för att möta äldres behov. Dyk ner i fakta och läs intervjun med en expert från Danmarks största mäklarbyrå, som ger sin syn på de största utmaningarna. 

 

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Framtidens äldre ställer nya krav på bostaden

Antalet äldre kommer att öka under de kommande decennierna, liksom deras förväntningar och önskemål på bostaden. Ett samarbete mellan pensionsbolaget PFA och OK-Fonden ska möta en del av efterfrågan. I artikeln berättar vd:n för OK-Fonden om hur framtidens arkitektur för äldre skiljer sig från dagens. 

 

Fler artiklar i temat Seniorarkitektur

Referenser med arkitektur för äldre

Se fler aktuella teman

Se også vores andre aktuelle temaer, hvor vi sætter fokus på trends og tendenser inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.