TEMA: Hållbarhet inom byggbranschen

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i barninstitutioner

Byggbranschen kan inte enbart minimera sig ut ur klimatkrisen. Det krävs byggnader med lågt koldioxidavtryck – och hälsosamma, hållbara material som när de är uttjänta kan skapa mervärde i nya kretslopp.

Här på temasidan kan du läsa om trender och milstolpar inom dokumenterat hållbart byggande. Få en översikt över många av de byggnadscertifieringar som har blivit allt vanligare på senare år – och som gynnar såväl användare och ägare som miljön. Läs också hur Troldtekt bidrar positivt till de olika certifieringarna.

Troldtekts Cradle to Cradle-certifiering, användningen av certifierat trä och möjligheterna att välja akustikplattor med ett lägre koldioxidavtryck, gör Troldtekt till ett självklart val i en dokumenterat mer hållbar byggnad.

Milstolpe: Materialpasset samlar all produktinformation på ett ställe

Skapa transparens, spårbarhet och ge tillgång till specifik information för ett byggmaterial – detta är syftet med det nya materialpasset som har utvecklats genom ett brett branschsamarbete. Satsningen ska bana väg för att göra byggandet cirkulärt. Läs intervjun med två nyckelpersoner bakom utvecklingen av materialpasset.

EDGE Grand Central höjer ribban för både miljö och arbetsmiljö

EDGE Grand Central Berlin är den första tyska kontorsbyggnaden som är certifierad på guldnivå av WELL Building Standard och på platinanivå av DGNB. Här berättar arkitekterna från Bolwin Wulf om tankarna bakom projektet.

Känd arkitekt: En framtid utan byggnader och råvaror

Vi uppnår inte ett hållbart byggande genom att enbart jaga effektiviseringar och optimera processer. Det säger den kände nederländske arkitekten Thomas Rau. Han efterlyser en omställning som i grunden förändrar människans roll på jorden.

Fastighetsutvecklare satsar på Cradle to Cradle

Delta Development, en fastighetsutvecklare i både Nederländerna och Tyskland, fick en smärre uppenbarelse i början av årtusendet efter att ha läst boken ”Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things”.

Materialexperten: Data är nyckeln till cirkulärt byggande

Allt fler byggnader konstrueras för att kunna monteras isär när de inte används längre. Det bidrar till att minska byggbranschens miljö- och klimatavtryck, men det finns fortfarande många frågor som måste lösas, säger Martha Lewis, materialchef på Henning Larsen.

Cradle to Cradle Certified®: En ram för säkra, cirkulära och ansvarsfullt tillverkade produkter

Cradle to Cradle är främst ett verktyg för att designa och tillverka mer hållbara produkter. Men det finns flera fördelar när företag baserar hela sin affärsstrategi på konceptet.

Troldtekt avancerar från silver till guld

Troldtekt har nu passerat ytterligare en milstolpe i det strategiska hållbarhetsarbetet: Hela sortimentet av Troldtekt-produkter i cementbunden träull – både i naturträ och målade i standardfärger – har avancerat från silver till guld i det hållbara designkonceptet Cradle to Cradle.

Aalborg Portland: Så utvecklade vi en ny cementtyp

2021 utvecklade Troldtekt akustikplattor baserade på den nya cementtypen FUTURECEM.

Ny cementtyp, ännu fler fördelar

Nu kan du välja Troldtekt baserat på cementtypen FUTURECEM™. Troldtekt baserat på FUTURECEM har ett koldioxidavtryck som – beroende på produktvariant – är mellan 26 och 38 procent lägre än Troldtekt baserat på traditionell cement.

Nya EPD:er visar miljöpåverkan för alla produkter

Med miljövarudeklarationer (EPD:er) har det blivit enklare att få en överblick över total miljöpåverkan för Troldtekts akustikplattor. Detta är till exempel användbart när man som rådgivare eller byggherre ska hållbarhetscertifiera sin byggnad.

Dokumenterat hållbart byggande

Byggnader med dokumenterad hållbarhet ger fördelar avseende miljö, inomhusklimat, användarvänlighet, trivsel och driftekonomi. I samarbete med Rambøll har Troldtekt dokumenterat hur Troldtekt akustiklösningar bidrar till de ledande certifieringarna för hållbart byggande.

Certifieringar höjer ribban för hållbart byggande

Troldtekt-intervju med Martha Lewis, arkitekt & Head of Materials på Henning Larsen Architects, om arbetet och vinsterna med certifieringar. Läs intervjun här.

En kontorsmiljö på ett fundament av välbefinnande

Troldtekt-intervju med Åsa Jenstch från Kanozi Arkitekter som står bakom Eminent, den första WELL-certifierade kontorsbyggnaden i Norden. Läs intervjun här.

Alnatura sätter nya standarder med DGNB platina

Alnatura, en tysk återförsäljare av ekologiska livsmedelsprodukter, har med sitt huvudkontor i Darmstadt satt nya standarder för hållbart byggande och användning av naturmaterial. Byggnaden har tilldelats en DGNB-certifiering på den högsta nivån: platina.

Hållbart laboratorium har öppnat i Berlin

Troldtekt akustiklösningar finns med i världens första C2C LAB i Berlin. Titta in i nya C2C LAB i vårt onlinetema om hållbara byggnadscertifieringar här.

Referenser med hållbarhet inom byggbranschen

Temaöversikt