Framtidens hälsosamma skolor

Det är skolbarnen som är framtiden. Därför måste vi ge dem bästa möjliga förutsättningar för att utvecklas och lära sig nya saker.

Men på alltför många slitna skolor ringer det varje dag in till ett dåligt inomhusklimat. Här är dålig luftkvalitet ett vanligt problem – och det kostar i sjukfrånvaro och försämrad inlärning.

Som tur är finns det också skolor som erbjuder förutsättningar i världsklass. Där byggherrar och rådgivare gjort sina läxor för att välja de bästa möjliga lösningarna. Och där områden som akustik, luftkvalitet, belysning, design och ekonomi går hand i hand.

På den här sidan kan du läsa om både utmaningar och byggtekniska lösningar i moderna skolor. Se också vilken skillnad Troldtekt gör för skolornas inomhusklimat. Följ bland annat med till vacker skolarkitektur där lösningen Troldtekt ventilation förenar bra akustik med ett jämnt inflöde av frisk luft.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad

Inomhusklimatet i danska grundskolor har fortfarande brister

Det senaste massexperimentet om skolornas inomhusklimat visar att det är lika illa som det var under mätningen 2009.

Årets skolbyggnad 2022 är mycket mer än en skola

Med Vrå Børne- og Kulturhus har Hjørring Kommune skapat en helt unik byggnad. Här kan du läsa en intervju med två av rådgivarna i projektet.

Nuuk skola

Landskapet och det kärva klimatet är det som styr byggnationen av Nuuks nya skola.

Bättre skolbyggande efter coronapandemin

Coronapandemin har slagit hårt mot skolundervisningen och krävt tillfälliga lösningar. Men nya skolor är utformade för att kunna hantera pandemier bättre.

Göteborgs nya hållbara landmärke

Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg vann priset som Årets skol- och förskolebyggnad 2021. Läs intervjun med KUB arkitekter som ligger bakom byggnaden.

Arkitekturlaboratorium i rå stil

Nya arkitektskolan i Aarhus är utformad som ett laboratorium för lärande och arkitektur, både invändigt och utvändigt. Se bilder här!

Skolbyggnad med positivt klimatavtryck

Feldballe Friskole ville ha en tillbyggnad som kan berätta historien om hållbarhet för eleverna och som har ett hälsosamt inomhusklimat, en vacker arkitektur och inte minst ett positivt klimatavtryck. Arkitektbyrån Henning Larsen gick in i uppdraget med nyfikenhet och ett stort fokus på hållbara lösningar. Läs mer om projektet här.

Så bidrar Troldtekt till ett bättre inomhusklimat i skolorna

Läs här hur akustiklösningar från Troldtekt gör en skillnad för akustik, luftkvalitet, belysning, design, hållbarhet och ekonomi i skolbyggnader.

Referenser met framtidens hälsosamma skolor

Temaöversikt