Framtidens hälsosamma skolor

Det är skolbarnen som är framtiden. Därför måste vi ge dem bästa möjliga förutsättningar för att utvecklas och lära sig nya saker.

Men på alltför många slitna skolor ringer det varje dag in till ett dåligt inomhusklimat. Här är dålig luftkvalitet ett vanligt problem – och det kostar i sjukfrånvaro och försämrad inlärning.

Som tur är finns det också skolor som erbjuder förutsättningar i världsklass. Där byggherrar och rådgivare gjort sina läxor för att välja de bästa möjliga lösningarna. Och där områden som akustik, luftkvalitet, belysning, design och ekonomi går hand i hand.

På den här sidan kan du läsa om både utmaningar och byggtekniska lösningar i moderna skolor. Se också vilken skillnad Troldtekt gör för skolornas inomhusklimat. Följ bland annat med till vacker skolarkitektur där lösningen Troldtekt ventilation förenar bra akustik med ett jämnt inflöde av frisk luft.

Flera generationer under samma tak ställer höga krav på arkitekturen

Starka relationer, ekonomisk medvetenhet och lägre klimatavtryck. Det finns många fördelar med att tänka in flera generationer i offentliga byggnader. Men generationsbyggnader ställer även stora krav på arkitekturen, inredningen och logistiken.

Läs mer i intervjun med Magnus Anclair, grundare av nätverket Forum Bygga Skola.

Troldtekt akustikplattor har unika ljudabsorberande egenskaper och säkerställer bra akustik i skolor och utbildningsinstitutioner

Skonsam arkitektur skärmar av de känsliga sinnena på Stensagerskolan

Stensagerskolen i Århus är en specialskola för elever med särskilda behov. Den anledningen har fått arkitektföretaget RUM att bokstavligen tänka utanför ramarna för att skapa en inlärningsmiljö som både skärmar av och inkluderar de unga användarna.

Sinnliga material kontrasterar mot kliniskt vita laboratorier i DTU:s byggnad 112

Det finns massor av ljus, luft och material i DTU Sustains nya laboratoriebyggnad B112. Enligt arkitekterna Louise Gerner Rasmussen och Tobias Wittenburg från Christensen & Co har hållbarhet varit en viktig parameter i valet av material och konstruktion.

Flera artiklar om framtidens hälsosamma skolor

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i skolor och utbildningsinstitutioner

Köpenhamn får en grundskola i världsklass

Från januari 2024 börjar tre spår av elever på den toppmoderna Sluseholmen Skole, där arkitekturen bjuder in naturen intill. Kreativa lösningar kännetecknar projektet, och bland annat ingår en ny, karaktärsfull Troldtekt-akustiklösning i designen.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i kulturbyggnad

Årets skolbyggnad är mycket mer än en skola

Barn- och kulturhuset i Høje-Tåstrups kommun utanför Köpenhamn är ett levande hus där många olika funktioner smälter samman. Vi har pratat med Lene Jensby Lange som ger rådgivning om lärandemiljöer. Som medlem i expertpanelen var hon med och utsåg det speciella barn- och kulturhuset till Årets skolbygge 2023.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad

Inomhusklimatet i danska grundskolor har fortfarande brister

Det senaste massexperimentet om skolornas inomhusklimat visar att det är lika illa som det var under mätningen 2009. Det är ingen överraskning för Realdanias projektledare som däremot menar att kommunerna i dag står starkare med fler konkreta verktyg.

Nuuk skola: Arktisk arkitektur utöver det vanliga

Landskapet och det kärva klimatet är det som styr byggnationen av Nuuks nya skola. Skolan ersätter andra nedgångna skolor och kommer att ha plats för 1 200 barn, men ska även fungera som stadens kulturhus. Läs om KHR Architectures tankar bakom designen av den unika byggnaden.

Årets skolbyggnad 2022 är mycket mer än en skola

Med Vrå Børne- og Kulturhus har Hjørring Kommune skapat en helt unik byggnad som ska bli en samlingsplats för både barn och andra kommuninvånare. Byggnaden utmärker sig också med sina skyhöga hållbart

Så får vi bättre skolbyggande efter coronapandemin

Coronapandemin har slagit hårt mot skolundervisningen och krävt tillfälliga lösningar. Men nya skolor är utformade för att kunna hantera pandemier bättre. Det är bedömningen från Marie Berg, som ansvarar för nybyggnation av skolor i Göteborgs Stad. Och en dansk arkitekt ger förslag på förbättringar som kan rusta skolorna för framtida pandemier.

Årets skolbyggnad: Göteborgs nya hållbara landmärke

Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg vann priset som Årets skol- och förskolebyggnad 2021. Läs intervjun med KUB arkitekter som ligger bakom den karaktäristiska byggnaden där Troldtekts akustikplattor spelar en avgörande roll.

Ny arkitektskola inbjuder till experiment och gemenskap

Danmarks första nybyggda arkitektskola är utformad som ett laboratorium för lärande och arkitektoniska experiment. Huvudentreprenör för projektet var ADEPT, och här berättar Martin Krogh, arkitekt och en av grundarna, lite om tankarna bakom byggnaden, där flera varianter av Troldtekt akustiktak ingår som en del av arkitekturen.

Hållbar tillbyggnad inifrån och ut

Feldballe Friskole ville komplettera den befintliga skolan med en tillbyggnad som skulle ha ett positivt klimatavtryck. Resultatet är en 250 kvadratmeter stor byggnad med halm i väggarna, trätak och material fria från kemikalier. ArkitektbyrånHenning Larsen står bakom projektet, och friskolan har varit ett hållbart ”experiment” som man hoppas kunna skala upp i andra projekt.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i skolor och utbildningsinstitutioner

Sex fokusområden: Så bidrar Troldtekt till ett bättre inomhusklimat i skolorna

Barn tillbringar cirka 20 procent av sina vakna timmar i skolan. Därför har de fysiska ramarna stor betydelse. Läs här hur Troldtekt akustiklösningar gör en skillnad för akustik, luftkvalitet, belysning, design, hållbarhet och ekonomi. Områden som tillsammans kan skapa en hållbar helhet i skolorna.

Referenser met framtidens hälsosamma skolor

Se fler aktuella teman här