Design av kontorsbyggnader

Online-möten och att jobba mer hemifrån har blivit det nya normala. En pandemi och bättre tillgång till digitala samarbetsformer ställer nya krav på utformningen av fysiska kontor. Här behövs till exempel fler små mötesrum och zoner än tidigare.

På den här temasidan kan du ta del av hur olika experter och arkitekter ser på de nya tendenserna inom kontorsinredning. Se hur flera av dessa har omsatts i verkligheten i ett antal lyckade företagslokaler. Och läs om hur du med Troldtekt akustiklösningar kan förena bra akustik, ett hållbart inomhusklimat och karakteristisk design när du inreder kontor för den nya verkligheten.

Akustiktak från Troldtekt i kontors- och företagsbyggnad

Nytt huvudkontor för Danish Crown kan fungera i minst hundra år

I Randers ligger Danish Crowns nya huvudkontor som en unik tolkning av den trelängade gården – i stor skala.  Byggnaden i tegel har både uppnått DGNB Guld och ett DGNB Hjärta för det särskilt hälsosamma inomhusklimatet. Här delar Mikkel Frost, arkitekt och grundande partner på CEBRA Architecture, med sig av övervägandena gällande designen bakom den storslagna kontorsbyggnaden.

Akustikexperter: Därför kan ett kontorslandskap bli för tyst

Det behövs inte mycket ljud för att koncentrationen ska störas i öppna kontorslandskap – och ofta är det kollegernas prat som är boven i dramat.

Så säger experterna: Så blir kontorsarbetet efter corona

Coronapandemin har vänt upp och ner på våra liv, och det gäller även vårt arbetsliv. Medan de flesta medarbetare i kunskapsföretag tidigare jobbade alla veckans dagar i en kontorsmiljö, har det nu blivit normalt att jobba hemifrån flera dagar i veckan.

Små rum och flexibla kontorsmiljöer ser dagens ljus

Ändrade arbetsmönster, behovet av att utnyttja kvadratmeterna bättre och en önskan om mer hållbara material.

Dags att säga hejdå till skrivbordet? Så kommer kontorsinredningen att förändras

Efter coronapandemin behöver kontorsmiljöerna hitta ett nytt syfte. Många har av egen erfarenhet upplevt att man inte behöver ett kontor för att jobba, men vad ska de då användas till?

Framtidens kontor behöver kunna ändra form

Arkitekterna Krook & Tjäder står bakom en av Göteborgs nya kontorsbyggnader, Slakthuset, där både ställets historia och en flexibel design har beaktats.

Kontorsdesign: Välj en akustiklösning med flera fördelar

En hög ljudnivå, buller på kontoret, dålig luftkvalitet och en oinspirerande miljö är faktorer som kan gå ut över trivsel och produktivitet.

Kontorsdesign: Bra akustik kommer inte av sig självt

Stora kontor har sina fördelar, men bra akustik är inte alltid en av dem. Det kan leda till koncentrationssvårigheter och minskad trivsel bland medarbetarna, men med rätt åtgärder kan akustiken förbättras avsevärt.

Temaöversikt