Modern prästgård i Nørholm

I den danska byn Nørholm nära Ålborg har kyrkans prästfamilj fått en ny, modern prästgård, som smälter in väl i omgivningen.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i kulturbyggnad
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Det hade blivit en utmaning att uppdatera den tidigare prästgården till dagens funktionella och miljömässiga krav och förväntningar. Den nya byggnaden utgörs, precis som den gamla, av en huslänga i tegel samt två mindre flyglar med vardagsrum och prästkontor, vilket innebär att planlösningen är utformad som ett kors.

Bostaden är vackert belägen nära kyrkan, med utsikt över Limfjordens vidsträckta landskap i norr. Huset passar väl in i byns övriga bebyggelse, både vad gäller form och material, men arkitekten Nils Pagh från Norconsult, som dessutom bor i Nørholm, har samtidigt gett det en egen personlighet med enkla medel.

Han har fokuserat på tegel, falsad stålplåt och trä, med ett antal eleganta detaljer i mötet mellan materialen samt fönsterkarmar i en kontrasterande färg.

Exakta detaljer

De utvändiga och invändiga gavlarna pryds av ett fiskbensmönster, som är en del av husets speciella karaktär. Invändigt skapas mönstret av Troldtekt line-plattor, som framhäver gavelmotivet och framstår som en modern utsmyckning av ett stort rum.

Planlösningen utgår från det centralt belägna allrummet med tak upp till nock och ett takfönster som ger vackert ljusinsläpp. Härifrån kan man se ut över gårdsplanen, och via vardagsrummet ut över landskapet kring Limfjorden.

Troldtekt line har använts i alla rum och säkerställer en bra akustik, vilket är viktigt för välbefinnandet i vilken bostad som helst. Arkitekten Nils Pagh har valt klassiska färger i köket och på dörrarna, medan de flesta väggar är vitputsade. Fönsterkarmar i trä, bambugolv och Troldtekt i färgen naturträ bidrar med värme och textur, samtidigt som det är hållbara och slitstarka lösningar.

Så här förklarar Nils Pagh sina arkitektoniska val:

– Vi använder en enkel och ödmjuk design. Det gör att byggnaden anpassar sig efter byns proportioner och egenskaper, så att prästgården kan vara en tidsenlig familjebostad även om 50 år. Samtidigt utgår vi ifrån och har respekt för den tid vi lever i, vilket gör att byggnaden framstår som modern och trovärdig.