En tomt, tre generationer

Med känsla för det stilrena och fokus på det funktionella har arkitekten Nils Engelund ritat ett hus på en tomt i Højbjerg. Här bor han med sin fru – medan hans son, svärdotter och barnbarn bor i det andra huset på tomten.

Arkitekt Nils Engelund var för några år sedan involverad i renoveringen av sonens villa i södra Århus. Nu har han ritat och byggt ett nytt hus några meter bort. Familjen har på så sätt förverkligat drömmen om en gemenskap för tre generationer, som har stor glädje av varandra i vardagen.

Med fokus på funktionerna

Det nya huset är byggt med prefabricerade lättelement i trä upptill, som monterats på nedervåningens helväggselement och grund av betong. Nils Engelund beskriver den arkitektoniska stilen som samtida funktionalism utifrån frasen: ”form följer funktion”.

– Där många arkitekter startar med byggnadens form och utseende ritar jag istället inifrån och med fokus på funktioner, förklarar han.

Den primära funktionen var i detta projekt att få de två hemmen att samspela väl. Husen har till exempel kopplats samman med en mellanbyggnad av glas, som möjliggör passage mellan de två husen. Arkitekten har också arbetat med nivåskillnader och förskjutningar mellan de två husen – i de två byggnaderna finns totalt sex förskjutna våningar. Detta har gjorts för att skilja dem åt på ett naturligt sätt och för att tillgodose privatliv för båda hemmen.

– Vi kan inte se in till varandra, och vi måste gå över till varandra när vi vill vara tillsammans, säger Nils Engelund.

Rått, rustikt – och mysigt

Det enkla, luftiga intrycket från den rektangulära byggnaden följer med inomhus. Här kliver man in i det centrala rummet – kök, matplats och vardagsrum i ett. En hög skåpsvägg med skjutdörrar skiljer det stora rummet från husets mindre rum.

Takbeklädnaden valde Nils Engelund speciellt med akustiken i åtanke. För med betonggolv, klinker och stora glaspartier blir akustiken ofta en utmaning. Det estetiska uttrycket var emellertid också en viktig faktor.

– Huset är rått med det flytande betonggolvet, och det samspelar väl med det rustika Troldtekt-taket. Att vi valde det i en relativt mörk färg ”drar ner taket lite”, och därmed blir rummet mer mysigt och omfamnande, säger Nils Engelund.

Fakta

Projekt:
Villa på 118 m2 i Højbjerg, Danmark
Arkitekt:
Engelund arkitekter ApS, Nils Engelund
Troldtekt Produkter
Takplattor:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Grå 208
Struktur:
Ultrafin struktur (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt-skruvar
Högtalare:
Inbyggda Troldtekt högtalare
Text & Bilder
Text:
Publico
Bilder:
Jesper Balleby & Tommy Kosior