Två väggar och två tak

Med ett sagolikt läge vid kusten söder om Århus blev arkitektens uppgift framför allt att rama in utsikten och skapa en förbindelse mellan inne och ute i detta sommarhus.

Sommarhuset är byggt helt i svartmålat trä och har en mycket avskalad arkitektur. Huset pekar nästan mot kusten med sina två genomgående väggar parallellt med tomten. Mellan väggarna ligger först entré och carport med ett intilliggande rum på varje sida. Därefter går man över en innergård och in i huvudbyggnaden. Väggarna skapar lä vid terrassen utanför huset.

Husets dominerande riktning framhävs av stor öppenhet, så att man från innergården exempelvis ser havsutsikten genom huvudbyggnadens rum på andra sidan. De två taken pekar i en mer vertikal riktning och antyder på avstånd att det är två hus och en mellanliggande innergård. Takens form ger en fin rumslighet till husen och en upplevelse av att vara i ett enda rum.

Konstruktionen som prydnad

Det enkla, skulpturala formspråket understryks av den konsekventa användningen av material som används både inne och ute. I huvudbyggnaden är badrum och andra slutna funktioner samlade i en låda i mitten av huset. Ovanför lådan ser man upp till takutrymmets konstruktion, vilket ger en upplevelse av ett mer dramatiskt rum som kontrasterar mot panoramautsikten.

Svarta Troldtekt akustikplattor har valts som takmaterial i båda husen och ger både ett visuellt och ljudmässigt lugn. Träkonstruktionen i både vardagsrummet och vindsutrymmet är inte målad utan består av obehandlat trä, som med sin varma glöd nästan lyser i det annars färglösa rummet. I badrummen har ytorna en annan ljus färg och taken är täckta med Troldtekt akustikplattor i färgen naturgrå.

Fakta

Projekt:
Sommarhus på Kysing Næs, Danmark
Arkitekt:
CUBO Arkitekter
Byggherre:
Fam. Grunnet
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Svart 207 och naturgrå
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
Med Troldtekt skruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt