Optimal akustik i ny, modern skola

Skolan bör vara en plats för att leva och lära, där både barn och vuxna trivs i varandras sällskap och lär tillsammans med och av varandra.

I tyska Vaterstetten, cirka 17 kilometer öster om München, ligger en grund- och gymnasieskola utformad för att vara just en sådan plats. Den moderna, nybyggda skolan har fått sitt namn efter skådespelaren Karlheinz Böhm, som under en tid var bosatt i Vaterstetten och som grundade den första vänortsverksamheten mellan Tyskland och Etiopien. På skolan arbetar omkring 50 lärare som undervisar de cirka 400 eleverna i årskurs ett till tio. Byggnadskomplexet ersätter de gamla, slitna skolorna på Gluckstraße och Johann-Strauß-Straße.

Skolan utgörs av tre sammanhängande trevåningsbyggnader, som tack vare stora glaspartier från golv till tak och träfärgade fasader upplevs som öppna och välkomnande, med en väl tilltagen skolgård på de omgivande utomhusytorna. I det U-formade byggnadskomplexet finns dessutom en matsal och i direkt anslutning till skolan ligger en idrottshall med gymnastiksal och simhall, som utnyttjas även av idrottsföreningar på kvällar och helger.

Inuti skolbyggnaden är klassrummen organiserade runt ett centralt beläget ”torg” med sittnischer och breda fönsterbänkar som inbjuder till studier och social samvaro. I de moderna lokalerna finns även grupprum, kapprum, sanitära utrymmen och lärarrum.

De ljusa, öppna klassrummen har fönster mot skolgården och ”torget” och är försedda med utrymningsbalkonger. I taken sitter Troldtekt akustikplattor i färger som matchar golvens ekparkett och väggarna bestående av träpaneler och synlig betong. Akustikplattorna säkerställer en optimal akustik i den livliga skolmiljön.

Fakta

Projekt:
Karlheinz Böhm grund- och gymnasieskola i Vaterstetten, Tyskland
Arkitekt:
balda architekten
Byggherre:
Vaterstetten kommun
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt Akustik, Troldtekt A2
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafin
Kantprofil:
K0 med ret kant
Montering:
Med Troldtekt-skruvar
Text & Foto
Text:
Dipl.-Ing. Olaf Wiechers
Foto:
Dipl.-Ing. Olaf Wiechers