Nytt färgkoncept i renoverad simhall

Varje år kommer omkring 30 000 besökare till simhallen i tyska Gensingen för att motionssimma, gå i simskola eller koppla av i bastun. För att det ska förbli så även i framtiden har det lilla samhället mellan Mainz och Bad Kreuznach nu satsat nästan tre miljoner euro på en omfattande upprustning och renovering av den slitna badanläggningen.

Simhallen, som utgörs av en betongkonstruktion, byggdes 1972/1974. På 1990-talet kläddes betongfasaden med extra värmeisolering och trapetsformad profilerad plåt. Vid den nyligen genomförda renoveringen har man bytt ut fönster, dörrar, elinstallationer och vattenledningar samt anpassat simhallens sanitära utrymmen till aktuell teknisk och hygienisk standard.

Tack vare en ny planlösning kan man erbjuda badgästerna mer avskildhet. Dessutom finns det nu ett särskilt omklädningsrum för personer med funktionsnedsättning och en trapphiss ner till poolområdet. Den största utmaningen var att byta ut det gamla ventilationssystemet mot en modern, kompakt teknikcentral.

Men renoveringen omfattar inte bara tekniska lösningar, utan även estetiska. För kakel- och takdesignen har BZM Architekten i Wiesbaden utvecklat ett nytt färgkoncept som går igen i såväl omklädningsrum och sanitära utrymmen som i själva simhallen.

Innertaken har försetts med färgade Troldtekt akustikplattor, tillverkade av de hållbara materialen trä och cement, som stämmer perfekt överens med det övergripande designkonceptet. Varma nyanser i gult, rött och brunt på väggarna, delvis i vågmönster, bidrar till den trivsamma atmosfären.

Fakta

Projekt:
Delvis renovering av simhallen i Gensingen, Tyskland
Arkitekt:
BZM ARCHITEKTEN Matthias Marhöfer, Wiesbaden
Byggherre:
VG Sprendlingen-Gensingen
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101 och specialfärger
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Civ.ing. Olaf Wiechers, arkitekt
Foto:
Civ.ing. Olaf Wiechers, arkitekt