Inifrån och ut

Barnhuset Frederiksvej får mycket positiv uppmärksamhet för sin utformning, då arkitektfirman COBE har lyckats extremt bra med att rita ett hus som tillgodoser de funktionella kraven inifrån och ut. Allt är samlat inom en enkel och uttrycksfull arkitektonisk ram.

Det nya barnhuset har plats för 182 barn och är en av stadsdelen Frederiksbergs största barninstitutioner. Byggnaden är placerad bland stadsbebyggelsen och lägre hus, och ger skalmässigt en fin övergång bestående av 11 små, sammansatta hus med mindre variationer sinsemellan. Uttrycket för tankarna till ett barns blyertsteckning av ett hus.

Institutionen är stor men upplevs som hemtrevlig och mysig, med välbekanta husformer och utrymmen. Taklutningen upplevs även invändigt, där det finns en imponerande variation av utrymmen för barnen att upptäcka och utvecklas i. Motivet med småhus går igen i inredningen, i form av till exempel små trähus för förvaring, lekstugor, sovutrymmen och annat.

Interiör med struktur

Arkitektfirman COBE har valt att inreda barnhuset i monokrom färgskala med tyngdpunkt på ytor. Det är barnen och deras kreativitet som ska färgsätta huset invändigt. Materialvariationen är tydlig, och går hand i hand med den rumsliga variationen.

Metallnäten i utomhusgårdarna har fin struktur med väl avvägd storlek och kan användas för dekoration. Plywoodhusen och Troldtekt-akustiktaken ger ett rustikt och ärligt uttryck som levande ytor. Troldtekt används både som systemtak i barnhusets bottenvåning och på första våningen, och som fast monterade snedtak. Inbyggda Troldtekt belysningsarmaturer ger taken ett harmoniskt uttryck, samtidigt som barnen och de vuxna åtnjuter god akustik.

Fakta

Projekt:

Barnhuset Frederiksvej på Frederiksberg i Köpenhamn

Arkitekt:

COBE

Troldtektprodukter
Takbeklädnad:
Troldtekts akustikplattor
Färg:
Vit
Struktur:
Grov (3 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Belysning:
Troldtekt belysning, wave rund
Text & Bilder
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Bilder:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Awards

ArchDaily Building of the Year Award 2017 (Educational Architecture).