Modernt trähus för glada barn

Den nybyggda förskolan Möninger Kindertagesstätte St. Anton har en hållbar och modern design med mycket ljus, är trevligt inredd och har gott om utrymme för lek.

På uppdrag av den katolska kyrkostiftelsen St. Willibald har arkitektkontoret Berschneider + Berschneider i Möning-Freystadt i Oberpfalz i Bayern skapat ett koldioxidneutralt byggnadskomplex i ett våningsplan, med imponerande lösningar för hållbarhet, funktionalitet och design både på utsidan och insidan.  En energieffektiv värmepump i kombination med golvvärme säkerställer ett behagligt inomhusklimat och en god energibalans. Den barriärfria förskolan, som planerats helt utan trappor, erbjuder plats för fyra olika förskolegrupper på en total bruksarea på 686 kvadratmeter.

Från den centrala byggnaden med entré, allrum och matplats löper en täckt terrass som ger tillgång till mer än 2 000 kvadratmeter lekyta utomhus. Grupprummen och ett administrativt område avgrenar sig från den centrala byggnaden.

Trä som centralt element

Med en gråmålad fasad av lärkträ smälter den nya byggnaden diskret in i omgivningen. Med en sofistikerad design utan takfot går fasaden optiskt över i det likaledes grå taket, vilket ger byggnaden en tydlig och slät struktur.

Det dominerande elementet trä används också på insidan och förstärker den behagliga atmosfären. Stora ”skyltfönster” som sträcker sig från golv till tak släpper in mycket dagsljus – och framför vissa av dem finns bänkar som ger en koppling till utsidan. Dessutom säkerställer ett sofistikerat belysningssystem optimal ljusstyrka vid alla väder.

Sammanhängande helhetskoncept

Ljusa möbler och solgula gummigolv kombineras med ljusa väggar och naturligt trä och gör de rymliga rummen, varav några är upp till sex meter höga, mysiga, tysta och inbjudande. Transparenta element i blad- och droppform, tillsammans med färgglada dörrar, skapar lyckade färgaccenter.

I linje med detta har akustikelement i två olika varianter installerats i taket. Förutom ljusa standardplattor från Troldtekt används även element med en linjestruktur som visuellt påminner om träfasaden och därmed skapar ett harmoniskt valv inifrån och ut och kompletterar det övergripande konceptet perfekt.

Fakta

Projekt:
Förskolan St. Anton, Möning, Tyskland
Arkitekt:
Berschneider + Berschneider GmbH Architekten BDA + Innenarchitekten BDIA
Byggherre:
Staden Freystadt
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustik, Troldtekt line
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Montering:
Med Troldtekt skruvar
Text & Foto
Text:
Olaf Wiechers, arkitekt
Foto:
Olaf Wiechers, arkitekt