Färgglatt paradis för barn

Ett besök på dagiset Kita Bärenhöhle (“Björngrottan”) får vem som helst att vilja bli barn på nytt. I den lilla tyska staden Esens i Landkreis Wittmund, cirka fyra kilometer från nationalparken Niedersächsischen Wattenmeer, har arkitektbyrån Ralph Thater på uppdrag av kommunen skapat ett riktigt barnparadis.

På en nästan 2 000 kvadratmeter stor yta, fördelad på två våningar, har upp till 166 barn i totalt sju grupper gott om utrymme att leka, stoja, upptäcka och vila.

Ny byggnad med platt tak och färgglad fasad

Den stora byggnaden utgörs av två spektakulära huskroppar med platt tak och har uppförts på en outnyttjad tomt mellan skolan Esens-Nord och ett nybyggt bostadsområde. Fasaderna ger ett positivt intryck, eftersom man inte bara har arbetat med olika putstekniker, utan dessutom använt olika färger. Vissa delar av fasaden har till exempel en iögonfallande mörkröd nyans.

Fönster från golv till tak längs hela byggnadens baksida släpper in mycket ljus i lokalerna, som tack vare sin rymliga och öppna planlösning känns ljusa, trevliga och inbjudande. Väggar i färgglada kulörer eller naturträ bidrar till den trivsamma atmosfären och skapar en hemtrevlig miljö.

Öppen planlösning med fokus på säkerhet

Den absoluta höjdpunkten för alla barn är förmodligen den långa rutschkanan, där de kan susa ner och hoppa rakt i mammas eller pappas armar när de kommer och hämtar. Rutschkanan ligger precis intill huvudtrappan i massivt trä och leder från den stora foajén (som även kan användas för evenemang) upp till övervåningen.

Tack vare ett centralt luftrum är övervåningen helt öppen. Barnens säkerhet kommer självklart i första hand, och vid planeringen föll valet därför på ett särskilt koncept som bara en gång tidigare har använts vid utformning av ett tyskt dagis.

Det finns inga traditionella räcken, utan ett finmaskigt stålnät sträcker sig från golv till tak runt hela övervåningen. Det säkerställer att barnen inte kan klättra över räcken eller kasta ner föremål i entrén.

Nätkonstruktionen har inbyggda krypin av trä, där barnen kan dra sig undan för en lugn stund och samtidigt se lokalerna ur ett nytt perspektiv.

Alla dagisgrupper har egna trappor för att enkelt kunna förflytta sig mellan över- och undervåningen och utnyttja två stora aktivitetsrum med goda lek- och klättringsmöjligheter. Eftersom det finns tillräckligt med utrymningsvägar får barnen – till skillnad från på många andra dagis – även använda korridorerna att leka i.

God sömn och nylagad mat

Naturligtvis finns det också tillräckligt med sovrum för småbarn. Dessa rum kan övervakas från grupprummet och är mycket flexibla tack vare utdragbara sängar i olika nivåer.

Från det stora köket med integrerad hygienstation och undervisningsköket med tillhörande matplats får barnen nylagad mat, och pedagogerna kan också laga mat och baka tillsammans med barnen.

Köket har klinkers på golvet, medan alla övriga rum har enhetliga, randiga vinylmattor, som matchar perfekt till de ljusa taken.

Troldtekt-plattor för optimal akustik

I taken finns en smart lösning för att säkerställa optimal akustik, som är en av de största utmaningarna när man bygger ett dagis. Efterklangstiden bör hållas så låg som möjligt för att undvika ett obehagligt högt ljud och samtidigt öka tal- och ljuduppfattbarheten för både barn och pedagoger. På “Björngrottan” uppnås detta med olika akustikelement från Troldtekt – både på de målade väggarna och i de släta betongtaken.

Cementbundna träullsplattor i färgen naturträ är monterade på väggar och tak med så kallade skuggfogar samt ett isolerande skikt, vilket har en positiv effekt på ljudabsorptionen och därmed ger en efterklangstid som är betydligt lägre än vad som krävs enligt lag. Kombinationen av målade och obehandlade ytor skapar tillsammans med de estetiska akustikplattorna ett modernt och harmoniskt uttryck.

Fakta

Projekt:
Nybyggnation Kita Bärenhöhle, Esens, Tyskland
Arkitekt:
Arkitektbyrån Ralph Thater, Wittmund, Tyskland
Byggherre:
Esens kommun
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med skruvar
Text & Foto
Text:
Civ.ing. Olaf Wiechers, arkitekt
Foto:
Dieter Nöth