Naturförskola med inbyggd framtid

I Tørring är det högt till himlen och Gudenån slingrar sig fram genom samhället. I utkanten av samhället huserar naturförskolan Myretuen sedan många år i en äldre gårdsbyggnad. Lokalerna hade dock blivit för trånga, och man valde därför att ersätta den gamla förskolan med en uppdaterad Myretue på samma plats. Det visade sig vara ett mycket bra beslut som nu har genomförts.

Den svarta träfasaden ger ett varmt och vänligt intryck och bidrar till att ge platsen karaktären av ett sommarhus. Även om byggnaden endast är i ett plan är det långt upp till takåsen. På gavlarna finns det därför gott om plats för flera kvadratiska fönster i olika höjd. Själva huskroppen är kompakt och har många fina detaljer hela vägen runtom.

Öppen spis i återvunnet tegel

Samlingsrummet är husets hjärta och centrum för lek och lärande. Här finns både ett barnkök, öppen spis och en miniscen. Rummet har högt i tak och tvärgående takbelysning som ger ett behagligt dagsljus i det relativt stora utrymmet. Den kan samtidigt även användas för effektiv ventilation.

Från samlingsrummet kommer man via ett stort fönsterparti ut till en altan med tak och förskolans lekplats. Övergången mellan inne och ute är med andra ord flytande och naturen är en integrerad del av förskolan. Med stor omsorg har arkitektbyrån Frost Larsen skapat en vacker och välfungerande miljö för både barn och vuxna.

I de flesta rum är både tak och väggar klädda med Troldtekts akustikplattor. Det grå taket är en fin kontrast till den ljusa inredningen.

– Vi kom från en gammal gård, och vi ville ta med oss en del av dess mysiga atmosfär till den nya byggnaden.

 Därför har vi bl.a. låtit bygga en öppen spis i återvunnet tegel, och den fungerar perfekt som husets samlingspunkt. Vi brukare har varit delaktiga i hela processen, och arkitekterna har lyckats förvandla våra önskemål till en hemtrevlig miljö som samtidigt har ett modernt uttryck, säger verksamhetschefen Rigmor Jespersen.

Fakta

Projekt:
Naturförskolan Myretuen. Förskola för 12 barn 0–3 år och 50 barn 3–6 år
Arkitekt:
Arkitektbyrån Frost Larsen
Byggherre:
Hedensted kommun
Troldtekt Produkter
Tak- og väggbeklädnad:
Troldtekt och Troldtekt Plus akustikplattor
Färg:
Naturgrå
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Thomas Mølvig, arkitekt
Foto:
Thomas Mølvig, arkitekt