Med dagsljuset på hedersplatsen

Den nya förskolan Smilehullet i Beder, söder om Aarhus, har en fin rumslig variation och är dessutom flexibelt inredd. Den kompakta byggnaden har fått ett skulpturalt uttryck som ger den en egen identitet.

Smilehullet har tre avdelningar för små barn och tre för äldre barn. Avdelningarna har en symmetrisk placering längs fasaderna kring ett allrum, garderober och badrum. Huset vetter mot den stora lekplatsen i väster, så att det är lätt att komma ut i det fria.

Avdelningarna är utformade så att de kan inredas på många sätt. Man har gjort plats för burspråk, lekrum och andra små rumsliga variationer, trots den övergripande tydligheten i planlösningen. Alla avdelningar är inredda med Troldtekt-tak, vilket innebär att akustiken är behaglig.

Alla personalutrymmen och alla kontor ligger på en halv övervåning, vilket bidrar till byggnadens ovanliga formspråk.

Flera typer av Troldtekt

Mellan det centrala allrummet och den ena garderoben kan väggen vikas åt sidan så att ett större rum kan skapas för arrangemang i Smilehullet. Garderoberna är flyttbara, vilket gör att golvet kan blir fritt.

Arkitekten Jeppe Kortegård från Arkitekter Johansen & Rasmussen A/S säger att byggnadens centrala del med allrum och garderob har fått en högre takhöjd, vilket gjorde att man kunde använda sig av högt sittande fönster. Denna differentiering bidrar också till byggnadens formmässiga identitet.

De högre rummen kompletteras med en akustikreglering där arkitektbyrån har valt designlösningen Troldtekt line till väggarna. De enkla akustikplattorna i Troldtekt line fångar upp ljuset och gör att uttrycket i garderoberna och allrummet blir föränderligt.

Fakta

Projekt:
Förskolan Smilehullet i Beder, Danmark
Arkitekt:
Arkitekter Johansen & Rasmussen A/S
Byggherre:
Aarhus Kommune
Troldtekt produkter
Tak- och väggbeklädnad:
Troldtekt, Troldtekt Plus, Troldtekt line
Färg:
Vit 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, fals och spår, K5-FN
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt