Studentbostäder utöver det vanliga

50 studenter kan nu flytta in i BaseCamp South Campus på Birketinget i Amager, och ta del av de tillhörande gemensamhetsutrymmena på 3 000 kvadratmeter. En färgstark och varierad inredning lockar studenterna att ta del av gemenskapen.

I Köpenhamnsområdet finns nu tre BaseCamps, där studenter kan flytta in i möblerade rum med unika faciliteter.

South Campus på Birketinget ligger i de byggnader som tidigare inrymde Bibliotekshögskolan vid Köpenhamns universitet. Lars Gitz Architects har ansvarat för ombyggnationen, medan tyska Aisslinger Studios har inrett studentbostäderna.

BaseCamp-konceptet finns även i Polen och Tyskland. Rummen är 18–31 kvadratmeter stora, alla med eget badrum och pentry. Dessutom finns det gemensamma kök, med gott om plats för att äta tillsammans.

Färgstarka gemensamhetsutrymmen

Entrén är omgiven av glaspartier som gör att man kan se in i den spännande receptionsmiljön. Trappor leder upp och ner i ett centralt beläget atrium, där den enkla betongkonstruktionen är synlig.

Starka färger har använts till både väggar och möbler. Orange kakel i köket, lila mönster på väggarna och korridorer i blått, rött, gult, grönt och lila. Samtidigt har de ursprungliga golvplattorna i receptionen på bottenvåningen och de 70-talsinspirerade stoppade taken på övervåningen bevarats.

De många olika färgerna och formerna binds samman med hjälp av svarta Troldtekt akustiktak, som dessutom säkerställer god akustik. I studentrummen har dock de ursprungliga innertaken bevarats.

På nedervåningen finns biograf, gym, tvättstuga, spelrum och en stor yta där man kan plugga eller bara umgås och ha kul.

Fakta

Projekt:
BaseCamp Birketinget/South Campus i södra Köpenhamn
Arkitekt:
Lars Gitz Architects
Inredning: Aisslinger Studios
Byggherre:
BaseCamp Real Estate
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Svart 207
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt