Inspirerar studenter genom design

Sorhauggata 100 i Norge utformades som ett enkelt och rationellt studenthusprojekt. Byggnaden är designat av arkitekterna Helen & Hard, och ligger i Haugesunds centrum nära universitetsområdet.

Arkitekternas filosofi var att skapa arkitektoniska lösningar som fungerar för och inspirerar de boende. Det innebär att man har utforskat hur de grundläggande delarna i arkitekturen tillsammans med den rumsliga och materiella organisationen kan resultera i synergistiska designlösningar.

Det här enkla men dramatiskt kompakta huset består av små enheter på flera våningar placerade runt en korridor. För att passa in bland de intilliggande byggnaderna har fasaden delats in i tre delar med hjälp av två trappor som gör att ljus och aktivitet kan flöda in i byggnaden genom fasaden.

Helhetsintrycket är varmt och inbjudande, delvis tack vare träytorna som återspeglar den bärande konstruktionen i korslimmat trä. Utanför finns en separat gård med en paviljong, som rymmer ytterligare studiolägenheter. Tillsammans fungerar gården och takterrassen som en social mötesplats för både studenter och besökare.

På bottenvåningen finns konferenslokaler, studentservice, som tvättstuga, och en viktig kaffebar som uppmuntrar till interaktion mellan den trafikerade gatan utanför och livet därinne.

Arkitekternas användning av naturprodukter märks i kafeterian - eventuellt den mest högljudda delen av byggnaden - som försetts med akustiska takplattor från Troldtekt för att absorbera ljudet och skapa en lugn och behaglig atmosfär. Här har träullsplattor från Troldtekt i färgen naturträ installerats i ett T35-profilsystem tillsammans med både hängande och infälld belysning.

Sorhauggata 100 uppfyller kraven i standarder för passivhus och har även vunnit den norska Byggebransjeprisen 2015.

Fakta

Projekt:
Studentbostäder på Sørhauggata, Haugesund, Norge
Arkitekt:
Helen & Hard AS
Byggherre:
Studentskipnaden Stord/Haugesund
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, fals och spår, K5-FN
Montering:
Med T35-profilsystem
Text & Foto
Text:
Pressential Ltd
Foto:
Sindre Ellingsen

Awards

Vinnare av den norska Byggebransjeprisen 2015.