Med naturen i centrum

En skylt med Kræftens Bekæmpelses logotyp står på uppfarten. Dess välbekanta röda färg och byggnadens blågröna färg i bakgrunden symboliserar med sin kompletterande färg att huset också utgör en kontrast till sjukhuset intill.

I Aarhus är sjukhuset nu samlat i Skejby, och det gäller även cancerbehandlingen, och Cancerrådgivningen har därför flyttat med till en nyuppförd byggnad. Arkitekten Claus Pryds har inspirerats av placeringen i landskapet och byggnaden är därför en huslänga med korrugerat aluminiumtak.

Från entrén öppnar byggnaden upp, och som besökare presenteras man för naturen utomhus medan man i horisonten ser äldre gårdsbyggnader. Taken går ända upp till nock och i kombination med flera takfönster blir det en fantastisk rymd i lokalerna. Horisonten har fått följa med in och markeras med en list över väggarnas träpanel, vilket separerar väggytorna och de livliga takformerna.

Harmoniska rum och material                                     

Hos Cancerrådgivningen kan cancerpatienter komma in och få samtala med en professionell rådgivare, eller så kan man stanna en stund för att ta en kopp kaffe och uppleva byggnaden och omgivningarna. Samtidigt erbjuds här en rad aktiviteter som samtalsgrupper och nätverkande, träning som exempelvis yoga och inte minst social samvaro.

De många funktioner som även omfattar medarbetarnas lokaler har fördelats på huslängorna, där utsikten över landskapet fungerar som samlande element. Färger och material har använts väldigt konsekvent och skapar en lugn och hemtrevlig stämning. Troldtekt naturträ har använts i alla tak och på alla väggytor ovanför dörrhöjd, vilket gör att akustiken fungerar optimalt i en miljö där närvaro och trygghet är viktigt. Taken utgör ett skulpturalt element i byggnaden och förändrar upplevelsen av rummet utifrån dagsljuset. Troldtekt med rak kant ger sammanhängande, lugna tak som flyttar fokus till landskapet utanför.

Fakta

Projekt:
Cancerrådgivningen Skejby
Arkitekt:
Claus Pryds Arkitekter ApS
Byggherre:
Kræftens Bekæmpelse
Entreprenör:
C.C. Contractor A/S
Ingenjör:
Viggo Madsen A/S
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustik
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
K0 med rak kant
Montering:
Med Troldtekt Strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA