Helande i sund miljö

Liverpool Medical Suite är en specialistläkarmottagning på Southwest Private Hospital i Sydney, Australien. I lokalerna, inredda av Studio_P Architects, arbetar en endokrinkirurg och en urologisk kirurg.

När man designar vårdmiljöer är det extra viktigt att skapa varma och inbjudande rum som känns bekväma för användarna. Det här projektet är ett bra exempel på hur man eliminerar den traditionella sjukhuskänslan. Lokalerna är väldesignade och anpassade efter behoven hos såväl patienter som läkare och övrig personal.

Man har valt inredning som ger en varm och naturlig känsla, som exempelvis snickerier i valnötsfaner med matchande valnötsbetsade detaljer, läderklädda ytor samt armaturer och beslag i mässing. Materialens olika strukturer och mjuka linjer gör att lokalerna känns tilltalande och moderna, med högre komfort och estetik än den vanligtvis stela och kliniska vårdmiljön.

Trä i varma toner, armaturer och beslag i mässing, keramik i en naturlig grön färg, betong, läder och en kombination av vävda vinylgolv och vinylplankor ger en modern, symbiotisk känsla. Dessa praktiska och slitstarka material är dessutom lätta att rengöra och desinficera, vilket gör att de tillgodoser alla behov.

De inbyggda snickerierna i vänt- och patientrummen möjliggör dessutom ytterligare förvaringsutrymme under soffor och sängar och ger en stilren design utan behov av fler fristående möbler. Porta träfoder i valnöt och platsbyggd inredning med läderklädsel i en mild, grön ton binder samman de olika ytorna.

Trots att det fanns två separata kunder i detta projekt, med tydliga individuella krav för sina mottagningar, har man med en enhetlig vision skapat en bekväm, praktisk och estetisk miljö med fokus på integritet och akustik. Det viktiga kravet på perfekt akustik har tillgodosetts med hjälp av Troldtekt akustikplattor. Takplattornas naturliga fibrer ger struktur och värme, samtidigt som de eliminerar känslan av offentlig miljö och tillför de utmärkta akustiska egenskaper som krävs.

En av de största utmaningarna var att på en begränsad yta uppfylla båda kundernas krav, utan att det känns trångt eller obekvämt. Det var också viktigt att lokalerna inte skulle kännas och se alltför kliniska ut, men ändå vara anpassade för att uppfylla läkarnas praktiska behov.

En viktig faktor var att släppa in så mycket naturligt ljus som möjligt i byggnaden utan att kompromissa med den personliga integriteten. Det är bara de två mottagningsrummen som har fönster, och dessa vetter direkt ut mot en annan byggnad. Det var också viktigt att skapa flexibla lokaler som möjliggör dynamiska förändringar vid behov.

Genom att förse fönstren i mottagningsrummen med fönsterluckor kan man släppa in naturligt ljus och samtidigt värna om patienternas personliga integritet. För att ljuset ska nå fram till övriga delar av byggnaden har man placerat invändiga fönster i takhöjd i mottagningsrummen, där ljus kan flöda längs korridoren och in i väntrummen.

Fakta

Projekt:
Liverpool Medical Suite i Sydney, Australien
Arkitekt:
Studio_P Architects
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Extremt fin (0,5 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
I synliga specialskenor
Text & Foto
Text:
Pressential Ltd.
Foto:
Adam Powell