Omgiven av naturmaterial

Livsrum i Herlev är ett av flera hus för cancerrådgivning som finns på olika platser runtom i Danmark. Byggnaden ligger granne med Herlevs sjukhus, men här står gröna innergårdar och hemtrevnad i fokus.

Här ger organisationen Kræftens Bekæmpelse stöd till cancerdrabbade, oavsett om de befinner sig mitt i sjukdomsförloppet, har kommit ut på andra sidan eller är anhöriga till en person med cancer. Livsrum är en fristad från sjukhusets vita rockar och undersökningar.

Här finns frivilligarbetare tillgängliga för informella samtal, men i huset erbjuds även psykologhjälp, rådgivning och träning enligt konceptet ”Kropp och cancer”.

Eftersom huset fyller många olika funktioner behövs många olika typer av utrymmen. Arkitektbyrån Cornelius Vöge har lyckats skapa en välfungerande planlösning där gröna innergårdar och takterrasser skapar luftighet och en känsla av rumslig närvaro.

Helande trä

I husets mitt – ett rum med dubbel takhöjd och ett svart långbord – upplever man hela husets karaktär. Trä används genomgående i allt från parkettgolv i nästan hela huset, nischer, kök, fönsterkarmar och räcken, samt i taket.

Trä är ett universellt naturmaterial som skapar en känsla av hemtrevnad. Träet balanseras av betongväggar samt dörrar, lister och andra detaljer i svart som ger en mycket fin inramning.

För att skapa en bra akustik, och för att man ska kunna träna i ett rum och föra privata samtal i ett annat, har man valt Troldtekts akustiktak i alla rum, vilket också ligger i linje med övriga materialval i huset.

Överallt i Livsrum hittar man vackra, genomarbetade detaljer som vittnar om en arkitektur med omsorg i varje steg.

Fakta

Projekt:
Livsrum Herlev, Danmark
Arkitekt:
CORNELIUS VÖGE Atelier for Arkitektur/Ingenjör: Aksel V. Jensen
Byggherre:
Kræftens Bekæmpelse och Realdania
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor + eftermonterade trälister som kundlösning
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
Speciallösning
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt