Öppet hus

Psykiatriens Hus Marselisborg ligger i det tidigare Marselisborg Hospital, där man har organiserat husets utbud och aktiviteter med fokus på närhet och trivsel.

Verksamheten är ett samarbete mellan regionen och kommunen, och är inte inriktad på akut psykisk ohälsa, utan hjälper människor med olika öppenvårdsbehov över ett brett socialt och psykiatriskt spektrum.

En socialarbetare har kontor i byggnaden, precis som hemmabehandlingsteamet. Kurser i återhämtning och öppen rådgivning genomförs också på Psykiatriens Hus.

På en avdelning har åtta regionala och åtta kommunala rum inretts för tillfällig övernattning, och man har möblerat rummen hemtrevligt med vanliga möbler för att rummen inte ska upplevas som en sjukhusmiljö. Man har valt att sätta upp Troldtekt akustikplattor i taken, som förutom en behaglig akustik bidrar till att göra rummen ombonade trots de släta väggarna.

Bra sätt att synas och höras

Redan i entrén känner man av den välkomnande och personliga atmosfären i huset. Valet av möbler och andra inventarier skiljer sig medvetet från kommunala kontor och vårdinrättningar. Här ska alla medborgare känna sig välkomna och bekväma med att besöka aktiviteter, kurser eller terapi.

Den tidigare sjukhusbyggnaden har byggts om till Psykiatriens Hus och anpassats till behoven av både mindre samtalsrum och större aktivitetsutrymmen och uppehållsrum. Ett kafé vid rummen har utformats som en förlängning av genomgångsområdet och är därför en plats som man passerar naturligt och hälsar på varandra.

Troldtekt är ett återkommande material i huset, som bokstavligen ger lugn, men som även bidrar med textur i upplevelsen av platsen.

Fakta

Projekt:
Psykiatriens Hus Marselisborg i Århus, Danmark
Byggherre:
Region Midt och Århus kommun
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt Plus akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas och fals för U-kantspår, K5-FU
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt