Plats för privatliv och gemenskap

Trygfondens Familiehus är ett erbjudande till de familjer som har barn inlagda på Hammel Neurocenter. I vackra omgivningar och under trygga former kan familjer vara tillsammans trots en ofta långvarig vårdtid och rehabilitering.

Med Trygfondens Familiehus precis bredvid Hammel Neurocenter kan föräldrar och syskon vara tillsammans, samtidigt som föräldrarna kan följa behandlingen eller rehabiliteringen av sina barn. Sammanlagt åtta lägenheter med egna badrum och terrasser är placerade runt en innergård som är en del av de fina och hemtrevliga gemensamma miljöer som huset också rymmer.

Familjehuset är uppbyggt kring några tvärgående band som skapar olika zoner och ger en fin överskådlighet i huset. Skalan är samtidigt välkomnande till den hemtrevliga atmosfären. Från alla rum finns en nära kontakt mellan inne och ute, inte minst med utsikten mot naturen och dalen mot ån.

Tonvikt på dagsljus och akustik

Materialvalen är taktila och varma material som väcker sinnena tillsammans med dagsljuset och de väl valda färgerna och dekorationerna. Invändigt är trä genomgående material på golven och i köken där familjerna själva kan laga mat.

Troldtekt träullsabsorbenter är takmaterialet i både lägenheterna, gemensamhetsutrymmena och på de utvändiga skärmtaken. På så sätt skapas en fin helhet som ger huset lugn och på ett naturligt sätt låter rummen fortsätta ut i de gemensamma uterummen.

Søren Rasmussen, arkitekt på CUBO berättar: ”Huset är en plats för familjer som varje dag tas ur ett normalt sammanhang. En plats där enskilda familjer både har möjlighet att vara nära tillsammans, men där de också har möjlighet att söka gemenskap med andra familjer i en liknande situation. Här har man särskilt fokuserat på akustik i förhållande till husets rymd.”

Fakta

Projekt:
Trygfondens Familiehus, Hammel Neurocenter, Danmark
Arkitekt:
Cubo Arkitekter
Byggherre:
Region Midt
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Extremt fin (0,5 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt