Välkomnande gest med kaffeinbjudan

Arkitektbyrån COBE har kombinerat receptionen med ett arkitekturcafé och loungestämning. En inbjudan till omvärlden att få en inblick i arkitekturens värld.

Arkitekt- och designföretag har intagit packhuset i Norra hamnen i Köpenhamn och bidrar till att öppna upp området för allmänheten. Förändringar sker dagligen i Norra hamnen, men området har behållit sin charmiga, industriella prägel med kajkanter och utsikt mot containrar.

COBE har flyttat från Papirøen till Norra hamnen, där den klassiska The Silo, ritad av Cobe, står som ett landmärke för förvandlingen av hamnområdet. COBE förde redan tidigt i processen en dialog med Depanneur om etableringen av ett café, som skulle ligga i närheten av den nya adressen för de 130 medarbetarna.

Ambitionen är att öppna upp arkitekturens värld för allmänheten och att ge gästerna en inblick i arkitekternas värld, samtidigt som de kan njuta av gott kaffe, mat, dryck och utsikten mot hamnkajen. För att fullända missionen om att interagera med närområdet har COBE inlett ett samarbete med Depanneur – en favorit bland Köpenhamns lokala hangouts.

Arkitektur och mat för alla

COBE och Depanneurs samarbete är ett intermezzo mellan gatan och ritkontoret. Tanken är att skapa en trivsam lobby-stämning, där man kan avnjuta en kopp kaffe eller en drink efter jobbet, läsa en tidning, ha ett informellt möte, köpa en bok eller ta en titt på arkitektbyråns senaste arkitekturmodeller.

Arkitektur i olika format kombineras med gott kaffe

Caféet har designats av COBE och Depanneur och erbjuder trivsamma miljöer med både soffgrupper och ett stort plankbord i ekträ i mitten som inbjuder till informella samtal. Väggarna är dekorerade med affischer som visar några av arkitektbyråns många projekt, dokumenterade av fotografen Rasmus Hjortshøj. Allt är till salu. Man kan både köpa affischer, böcker och prylar designade av COBE från den stora hyllan som avgränsar caféet från ritkontoret.

Från caféet har man direkt tillgång till hamnområdet med utsikt mot vattnet och den nya tunnelbanestationen Orientkaj, som öppnar 2020 och har ritats av COBE. Arkitekturmodellerna i caféet är miniversioner av COBEs byggnader och projekt, och den som tar en promenad i Norra hamnen och resten av Köpenhamn kan se byggnaderna i full 1:1-skala.

Mötet mellan COBE och Depanneur

Caféet är det första som möter besökaren i det spatiösa packhuset, vilket ger en välkomnande entré med avslappnad stämning.

Hela inredningen har utförts av COBE med hänsyn till platsens ursprung, och har kompletterats med en genomgående akustikreglering med vita Troldtekt akustikpaneler mellan betongspärrarna och generös användning av vita gardiner och möblemang i trä.

Trots caféets rustika prägel och generösa takhöjd råder en mycket intim stämning, som uppmanar besökaren att slå sig ned med en kaffe eller titta på platsens arkitekturmodeller eller försäljningen av böcker och designobjekt.

Fakta

Projekt:
Depanneur & COBE Café i Köpenhamn, Danmark
Arkitekt:
COBE (inredning)
Byggherre:

 

Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt Plus akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Grov (3,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt