Övernattning i naturens famn

Danhostel Copenhagen Amager ligger som en port mellan storstaden och natursköna Amager Fælled, som man i hög grad hade i tankarna när pensionatet renoverades. Omtanken om miljön ser man också i hur man återanvänt befintliga material, bland annat Troldtekt akustikplattor.

Naturen skulle föras in på Danhostel Copenhagen Amager när pensionatet ändrade looken från 1970-talet med ett nytt ankomst- och loungeområde i nordisk stil. Målet var att skapa en miljö som passar till de natursköna omgivningarna på Amager Fælled och får utländska gäster att bättre förstå begreppet ”hygge”.

– Tidigare var ankomstområdet ett genomgångsrum där man hämtade sin nyckel i receptionen och skyndade vidare. Rummet liknade Centralstationen med orange kakelplattor på golvet och en massa röda tegelstenar, och receptionen var en liten låst bur med galler som låg i ena hörnet. Byggnaden ger ett helt annat intryck nu, säger Mia Scheel, arkitekt (MAA) och partner i ZESO Architects, som ligger bakom renoveringen av pensionatet.

– Vi utgick från den omgivande miljön. Som gäst ska man inte bara övernatta, man ska också kunna gå på upptäcktsfärd i ett naturcentrum samtidigt som man checkar in och träffar andra gäster i kaféet. Övernattningen ska vara en upplevelse under storstadssemestern och inte bara ett ställe att sova på, förklarar hon.

Återanvändning av befintlig material

Arkitekterna har tänkt på återanvändning för hela receptionsområdet. Synlighet och gästernas önskningar är prioriterade, och nu står personalen redo att ta emot gästerna i ett integrerat kafé- och loungeområde med kringliggande sittplatser. Loungen är byggd av organiska material som mossväggar och gröna plantor. På hyllor av björkfanér kan gästerna titta på olika växter och djur som normalt hör hemma på Amager Fælled.

Det stora öppna rummet har dubbel takhöjd och det ursprungliga Troldtekt-akustiktaket lever vidare efter renoveringen. Det målades vitt eftersom akustikplattornas egenskaper bevaras helt och hållet även om plattorna sprutmålas en gång till. På golvet är de gamle kakelplattorna dolda under ett lager cement.

– I största allmänhet har vi använt bra, välkända material och lösningar som vi har förenat i en elegant kombination. En mix mellan nytt och gammalt, eftersom det fanns en del fina saker att bygga vidare på. Med tanke på miljön har vi valt att återanvända materialen med lång livslängd på rummets olika ytor och uppdaterat dem med målarfärg, säger Mia Scheel.

Naturligt tilldragande

Med den nye receptionen blir gästerna välkomnade så snart de kommer in i rummet. Receptionen fungerar också som bar, och i baren är de akustiska förhållandena förbättrade med nya Troldtekt-takplattor i natur. Gästerna kan ta med sig sina drycker upp på en platå ovanför baren, där det finns ett område med sittplatser. Det använder sig många av.

– Vi har anpassat ankomstområdet för dagsljus, efter gästernas önskningar och efter arbetsflödet. Då blev det ett mycket trevligare rum att vara i, både ljusmässigt och akustiskt – och vi lyckades få med naturen in. Det ger gästerna en instinktiv lust att sitta sig ned en stund här. Jag tror att det är något grundläggande hos oss människor, att vi tycker mycket om att vara nära naturen, säger Mia Scheel.

Fakta

Projekt:
Renovering av Danhostel Copenhagen Amager, Danmark
Arkitekt:
ZESO Architects
Byggherre:
Danhostel Copenhagen Amager
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtektsskruvar
Text & Foto
Text:
Publico
Foto:
ZESO Architects