Historiskt hotell i nya kläder

Hotel Bretagne ligger vid sjön högt upp i byn Hornbæk och har gjort det i över 100 år. Byn har vuxit sedan dess men utsikten från hotellet är fortfarande lika vacker.

Huset byggdes som ett sanatorium 1896 och det är lätt att föreställa sig att luften på den högt belägna platsen nära havet har varit välgörande. Sedan 1936 har platsen varit ett badhotell med namnet Hotel Bretagne, men har även haft en del andra funktioner fram till 2015, då huset återigen såldes och i april 2017 öppnades som Hotel Bretagne.

Hotellet har genomgått en omfattande renovering och framstår nu som ett modernt hotell, som inte har förlorat sina rötter som badhotell. Många kommer hit för att koppla av en helg men det finns även möjligheter att ordna konferenser eller större fester. Hotel Bretagne har en stor restaurang med utsikt över Hornbæk Sø.

De många olika typerna av arrangemang ställer krav på funktion och komfort. Arkitekten föreslog därför Troldtekt som ett genomgående takmaterial ‒ det ger bra akustik och ett arkitektoniskt sammanhang mellan rummen på bottenvåningen.

Genomgående lösningar

När man inredde Hotel Bretagne skapade man även ett vackert orangeri, som ligger i anslutning till huvudingången. Receptionen har en naturlig plats mitt i huset och härifrån kommer man till ett stort mötesrum men även till en lounge med sköna möbler och en eldstad. Frukostrestaurangen och baren ligger också i anslutning till receptionen. Närheten mellan funktionerna skapar den intima stämning som ofta präglar äldre badhotell.

Utöver Troldtekt som genomgående material har man även valt inbyggda Troldtekt-högtalare. Enligt Kasper Heebøll Harboe, delägare i hotellet, fungerar lösningen med Troldtekt akustikplattor och dolda högtalare riktigt bra ‒ både till vardag och fest!

Fakta

Projekt:
Hotell Bretagne i Hornbæk, Danmark
Arkitekt:
Kurt Birk arkitekt
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, monterad i C60-profilsystem
Högtalare:
Inbyggda Troldtekt-högtalare
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt