Italiensk matupplevelse i Islington

En ny matattraktion har kommit till London från Milano. Det italienska kaféet Latteria har utformats av Studio Vudafieri-Saverono Partners och hämtar sin inspiration från Milanos kultur och mode.

Själva kaféet är en modern nytolkning av charmen man finner i en gammal italiensk latteria (mejeributik) – någonstans där man kan äta genuina, hemlagade maträtter i en autentisk och traditionell miljö.

Latteria ligger på Essex Road i Islington, ett område som på senare år har genomgått något av en gastronomisk renässans. Kaféet har ett växande gott rykte bland Londonborna, men lockar även förbipasserande tack vare sin färggranna röda fasad, sina dramatiska skyltar och de stora fönstren som lyser upp interiören.

Latteria är uppdelat på två våningar och har designats i en femtiotalsstil som kännetecknas av en varm och informell upplevelse. Ingången framhävs av två böljande glasväggar som markerar en mindre vestibul. Markplanet står ut med sin delikatessdisk och livliga atmosfär, medan nedervåningen erbjuder tre intimare rum, inklusive en mysig matsal där kafésurret inte tränger sig in.

Interiören imponerar på kunderna. Designerna har verkligen tänkt på minsta detalj, med allt från bord i Formica-laminat med aluminiumram, diskar i zink, diamantformat klinkergolv, exponerade tegelstenar och pendellampor som påminner om bakformar. Kombinationen skapar en personlighet, som också förstärks av de dominerande färgerna vitt och rött, ytorna i halvglanslack och laminat, samt de polerade eller satinbehandlade metallerna. I restaurangen finns det hyllor och skåp som visar upp pasta, matoljor, konserver, viner och andra produkter – allt i en stil som inspireras av femtiotalets mejerier.

De flesta designer vet att det ofta är problematiskt att ha hårda ytor i en högljudd och välbesökt miljö. Naturligtvis måste estetik och personlig komfort fungera bra tillsammans. Sinnesintrycken från syn och lukt bör framhävas, men inte från ljud. Högpresterande akustiklösningar behövs för att undvika ökat buller, särskilt på offentliga platser där människor samlas för att roa sig eller slappna av.

På kaféet Latteria har designerna varit särskilt uppmärksamma på taket. Här har akustikplattor från Troldtekt använts för att absorbera både direkt ljud och minska efterklangstiden. Akustikplattorna skapar inte bara ett tak med en intressant textur utan bidrar till att skapa en god balans mellan en livlig och välkomnande varm miljö.

>> Läs mer om akustik i restauranger

Fakta

Projekt:
Latteria Café, restaurang och bar i Islington, London
Arkitekt:
Craft Architects, Pillar Interiors
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturgrå, vitmålade på plats
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Text & Foto
Text:
Christopher Sykes, Pressential Ltd
Foto:
Rei Moon