Middag i maktens högborg

Christiansborgs slott ligger i hjärtat av Köpenhamn. Med sin orubbliga tyngd och storslagenhet är byggnaden själva sinnebilden för maktens absoluta centrum. Christiansborg är också demokratins högborg. Hovet, Statsministeriet, Folketinget och Højesteret har alla sin hemvist här, vilket gör ”Borgen” till ett så kallat capitolium.

Troldtekt Taarnet SE
Photo: Thomas Mølvig, architect

1884 brann det andra Christiansborgs slott och den nuvarande byggnaden – det tredje Christiansborg – byggdes under åren 1907–1927. Det centrala tornet är med sina 106 meter Köpenhamns högsta punkt, och en oumbärlig del av stadens vackra skyline.

Tornet renoverades utvändigt fram till 2009. Förutom att kopparbeklädnaden förnyades renoverades även den grundläggande betongkonstruktionen, som hade frätts sönder helt på vissa ställen. Under restaureringen insåg Folketingets arkitekter – Henrik Levinsen och Dorthe Andersen – vilken potential det fanns i det stora tornrummet. Ett fantastiskt förråd med 11 meter högt i tak, fullt av statyer, historiska arkitekturmodeller och enorma lejonfigurer. Som en scen ur en film men med enastående autenticitet och ett dammtäcke som byggs upp under många år.

Folketingets presidium och Folketingets ordförande Mogens Lykketoft blev förtjusta över arkitekternas upptäckt och deras idé om att göra det offentligt och öppna en restaurang i tornet. Det beviljades ekonomiska medel, och det stora arbetet med att omvandla platsen till något nytt inleddes. En uppgift med många utmaningar, både tekniska krav och brandkrav samt stränga bullerkrav för hantverkarna.

I juni 2014 invigdes tornet med en otroligt välbesökt restaurang samt tillgång till ett rum med gipsskulpturer och byggnadsmodeller. Restaurangen har plats för 100 gäster och det är den kända kocken Rasmus Bo Bojesen, som står bakom den nya matstället. Sist men inte minst kan man gå ut på utsiktsplattformen med 360 graders utsikt över Köpenhamns takåsar.

I klart väder kan man skymta Sverige i fjärran. Restaurangen har blivit en enastående arkitektonisk upplevelse, där det gamla möter det nya. Dorthe Andersen säger så här om akustiken: ”Den grå Troldtekt passar rent visuellt väldigt bra i det råa rummet och ihop med betongen – och ljudet är så bra.”