Lugn, närvaro och närhet

Nyöppnade Restaurant Havnær ligger precis vid vattnet i norra delen av Aarhus Ø, och namnet (som på svenska betyder ”havsnära”) är därför mycket passande.

Med utsikt mot havet, horisonten och Riis Skov har Restaurant Havnær ett unikt läge. Ägarna, som tidigare drev en restaurang vid vattnet i Glyngøre, har självklart mycket fisk och skaldjur på menyn även på sin nya krog. Restaurangen ligger i gatuplan och har därför också uteservering.

Byggnaden kallas SHIP och är uppförd av fastighetsbolaget Olav de Linde i Århus, som annars är mest kända för att omvandla industribyggnader. De lägger stor vikt vid användning av hållbara material och har även varit involverade i restaurangens inredning.

Borden i baren har till exempel byggts av överblivet trä från golven i lägenheterna, och natursten från fasaden har använts till bordsskivor och bardisk. Det är snygga detaljer som drar blickarna till sig.

Stilren inredning

Inredningen på Restaurant Havnær är minimalistisk, för att inte ta fokus från havsutsikten. Søren Vester, som har kontor i närheten av Glyngøre, har stått för designen. Det finns ett stort fokus på hållbara material och inredningsdetaljer.

Taken är klädda med svarta Troldtekt akustikplattor, som även dessa är ett hållbart val. De mörka taken ger en ökad känsla av närvaro i den stora restaurangen, men framhäver dessutom dagsljuset och ramar in utsikten.

Taken står i fin kontrast till de gjutna betonggolven, både vad gäller struktur och ljudabsorption. Övriga delar av inredningen präglas också av struktur och materialkänsla, som exempelvis rumsavdelande gardiner, skinnklädda stolar och trälister på utvalda väggytor.

Fakta

Projekt:
Restaurant Havnær i Århus, Danmark
Arkitekt:
Arkitema Architects
Inredning:
Søren Vester
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Färg:
Svart 207
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar och Troldtekt C60-profilsystem
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt