Mot nya horisonter

Restaurangen Substans har flyttat från centrala Århus till den nya stadsdelen Aarhus Ø, där man kan njuta av utsikten över bukten och skogen från 11:e våningen. Den vackert inredda miljön gör måltiden till en fulländad upplevelse.

Lokalen är inte stor, men det är högt till tak och atmosfären är unik och välkomnande. Restaurangen ligger längst upp i Pakhusene, ett spektakulärt byggnadskomplex i Aarhus Ø ritat av AART architects, som också har sitt kontor här.

Pakhusene är DNGB-certifierade, vilket bland annat innebär extra fokus på hållbarhet och gemenskap.

Svartmålade Troldtekt-plattor i taket ger en speciell atmosfär med god akustik. Den svarta färgen döljer installationer i taket och bidrar, tillsammans med gardiner och vackra golv, till att skapa en inramande känsla.

Sublim upplevelse

Substans är en restaurang som satsar på ekologiska och lokalproducerade livsmedel. Tanken med inredningen var att skapa en hemtrevlig känsla med hjälp av små rumsliga berättelser.

Allt hänger ihop – entrén, restaurangdelen, skafferiet och den bakre utgången/toaletten. Designföretaget ENKL från Århus har skapat en dynamisk miljö med en murad serveringsbar mitt i lokalen. Det är maten som står i centrum.

Möblernas design är både välbekant och djärv, vilket bidrar till att väcka aptiten. Formspråket är inspirerat av 1960- och 1970-talets giganter som Jørn Utzon, Friis & Moltke och Alvar Aalto, vars design har präglat modernismens syn på material och komfort i bostäder.

Trä är ett genomgående material som ger ett varmt och vänligt intryck, medan färgpaletten är bred och sinnlig. ENKL arbetar också mycket med hållbarhet. Vissa av möblerna har de byggt själva och andra kommer från en lokal möbelfabrik.

Den hemtrevliga och intima inredningen skapar en fin kontrast till den vidunderliga utsikten och de fantastiska matkreationerna på tallrikarna.

Fakta

Projekt:
Restaurangen Substans i Århus, Danmark
Arkitekt:
AART architects
Byggherre:
Kilden & Hindby (etapp 1)
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Svart 207
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Certifiering

Restaurangen Substans ligger i Pakhusene, som är DGNB-certifierade i kategorin guld.